ZPH priprema novi Zakon

Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije radi na nacrtu novog Zakona o ratom stradalim područjima. Zakonom žele ispraviti sve nepravde koje su načinjene u protekle četiri godine na temelju Zakona o regionalnom razvoju i ukidanjem gotovo svih povlastica i poticajnih mjera u Zakonu o područjima posebne državne skrbi. Prijedlog je izradila stručna skupina na čelu s Josipom Kompanovićem, predsjednikom ZPH.
Stari je Zakon o PPDS-u toliko invalidan da ga je nemoguće popraviti izmjenama i dopunama, već treba izraditi potpuno novi i sveobuhvatniji, rekao je Kompanović i naglasio kako će već iza Uskrsa biti predstavljen ministru regionalnog razvoja Tomislavu Tolušiću.
{mp3}kompa zakon{/mp3}
Iz nacrta je izbačeno pravo bivših nositelja stanarskih prava na stambeno zbrinjavanje jer je konzumirano u cijelosti. U zakon su, ubačene odredbe iz Zakona o poticanju ulaganja budući da je on, dok je bio na snazi, oživio poslovne zone i zaposlio brojne nezaposlene povratnike. Kompanović je naveo primjer poslovne zone u Belom Manastiru, na kojoj je od 2005. do 2009. godine zaposleno više od 1000 ljudi. Vraćena je i odredba iz bivšeg Zakona o 50-postotnom povećanju plaća deficitarnom kadru koji se želi zaposliti na ratom stradalim područjima i noz drugih povoljnosti poticanja zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja..
{mp3}promjene kompa{/mp3}