Zemlja bez granica: dječji osmjesi i radost u Ernestinovu

Prva postaja ovogodišnjega najvećega kontinentalnog obiteljskog Festivala Zemlja bez granica, u srijedu 2. kolovoza, održana je u Ernestinovu u Parku skulptura.

U čak 19 radionica sudjelovao je veliki broj djece, njihovih roditelja, baka i djedova koji svojim osmjesima i oduševljenjem najbolja su potvrda uspješnosti Festivala koji je prvi puta održan u ruralnoj zajednici.
Bio je užitak gledati obitelji kako zajednički sudjeluju u radionicama starih zanata, strpljivo uče nove vještine poput hodanja na štulama i runjenja kukuruza te nove tehnike ručne izrade svijeća, pletenja, tkanja, modeliranja glinom, crtanja kloforilom i izradom slika od mahovine. Naravno, bilo je tu i „medernijih“ radionica društvenih igara i 3D modeliranja, plesa, klaunske školice, čajanke s princezama i oslikavanja lica, ali i zdravih i ukusnih zalogaja iz dječjega restorana Ernestina gdje su goste posluživala djeca-polaznici radionica. Sva su djeca mogla dati svoj doprinos i oslikavanju velike zastave djece koja će se nastaviti oslikavati na sljedećim postajama Festivala krajem kolovoza.

Međunarodni obiteljski festival “Zemlja bez granica” održat će se u Belom Manastiru, u srijedu 30. kolovoza. U tijeku su prijave za dječje radionice koje će se održati u dva termina, od 9,00 – 11,00 h i od 17,00 – 19,00h na Trgu slobode i u Umjetničkoj školi. Za prijavu potrebno popuniti obrazac na www.zemljabezgranica.com. Osim radionica u sklopu manifestacije održat će se vožnja Balonom na vrući zrak, puštanje lampiona, kazališna predstava ‘Lovci na snove’ Teatra Loft i koncert Igora Delača.

Festival organizira Udruga Breza uz podršku Osječko-baranjske županije i Zaklade „Hrvatska za djecu“ te Gradova Valpovo, Beli Manastir i Đakovo kao i Općine Ernestinovo.