Zemlja bez granica na četiri lokacije – u BM 30. kolovoza

Obiteljski festival Zemlja bez granica ove godine Udruga Breza organizira u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Zakladom “Hrvatska za djecu” te uz podršku gradova Beli Manastir, Đakovo i Valpovo, Općine Ernestinovo i Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Đakova. Iako je već 17. po redu, Festival se prvi put održava na četiri lokacije – Ernestinovo, Valpovo, Beli Manastir i Đakovo. Uobičajeno, ponudit će bogat i raznovrstan program s više od 60 radionica i desetak večernjih događanja poput koncerata i predstava s više od 100 voditelja i izvođača iz Hrvatske, Mađarske i Poljske. Povodom skorog početka Festivala u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku na konferenciji za medije predstavljeni su program i značaj Festivala.

P R I J A V E

– Osječko-baranjska županija je s oduševljenjem prihvatila prijedlog Udruge Breza da se ove godine tradicionalni festival Zemlja bez granica proširi na druga mjesta u našoj županiji. U tome smo vidjeli priliku da sva djeca dobiju jednake mogućnosti uključivanja u ovaj festival, što nam je bila glavna motivacija prilikom organizacije. Sve započinje u Ernestinovu gdje otvaramo festival, nakon čega slijede Đakovo, Beli Manastir i Valpovo uz glavnu krilaticu festivala „Moj, moja, moje“. To je upravo ono na što i Osječko-baranjska županija stavlja naglasak, ljubav prema obitelji, kraju, općini, gradu, županiju uz njegovanje tradicijskih i obiteljskih vrijednosti i prenošenje svega toga na mlađe naraštaje kako bi mladi ostali ovdje i ovdje stvarali svoje obitelji, a mi kao županija imali savjesne, mlade, sposobne i kreativne građane – kazala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul.

Tema radionica i događanja u Valpovu je „Moja povijest“. U suradnji s Udrugom Breza, valpovačkom osnovnom školom, dječjim vrtićem, Društvom Naša djeca i Muzejom Valpovštine pripremili smo 19 radionica; plesne, glazbene, edukativne, radionice štitova i kruna, cirkuskih vještina, štulanja, izrade zmaja, arheološka i druge. Produkt tih radionica prezentirat će se 28. i 29. kolovoza u parku i dvorištu dvorca Prandau Norman, kao i viteške igre i bogati večernji program – rekao je direktor Turističke zajednice Grada Valpova Eduard Lacković.

Zamjenik gradonačelnika Goran Hes kazao je da Beli Manastir ugošćuje Zemlju bez granica 30. kolovoza, a brojne radionice bit će održane u Glazbenoj školi i Osnovnoj školi Franjo Tuđman, dječjem vrtiću i na središnjem trgu. Za sve sugrađane Grad Beli Manastir osigurao je i balon na vrući zrak kojim će omogućiti pogled na svoj grad iz ptičje perspektive.