Završena projektna dokumentacija za novu zgradu KBC-a Osijek

U prostorijama Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC- a Osijek održana je završna konferencija projekta „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek“. Uz pomoćnika ravnatelja za kvalitetu KBC-a Osijek prof.dr.sc. Domagoja Drenjančevića i pomoćnicu ravnatelja za financijsko poslovanje KBC-a Osijek Sanju Pešić, završnoj konferenciji nazočili su u ime Osječko-baranjske županije saborska zastupnica Nataša Tramišak, službenica za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka Romana Kovačević te direktor tvrtke Respect-ing Darko Ojvan.

Klinički bolnički centar Osijek, kao korisnik nepovratnih sredstava, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije 16. travnja 2019. godine potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta „Priprema projekta izgradnje novog KBC-a Osijek“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.684.318,80 eura od kojih je nepovratno 3.981.670,98 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak sredstava osigurava KBC Osijek iz vlastitih sredstava te Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva. Razdoblje provedbe projekta je od 1. svibnja 2019. godine do 31. prosinca 2023. godine u sklopu kojega je provedena priprema projektno-tehničke dokumentacije i studijske dokumentacije potrebne za strateški projekt izgradnje i opremanja novog KBC-a Osijek u Gackoj ulici. 

Tom je prigodom saborska zastupnica Nataša Tramišak naglasila epohalnost tog strateškog projekta kako za Osječko-baranjsku županiju tako i za cijeli istok Hrvatske. Posebno je istaknula pripremu projektno-tehničke i studijske dokumentacije koja je odrađena u zadanim rokovima i jamči povlačenje sredstava za financiranje izgradnje novog KBC-a.

Darko Ojvan, direktor tvrtke Respekt-ing, istaknuo je kako je ovo vjerojatno najveći projekt u RH u protekloj godini koji je radila neka projektantska kuća te da je novi osječki KBC sedam puta veći od nogometnog stadiona Opus Arena. Internacionalni tim od 60 inženjera godinu dana intenzivno je radio i u roku isporučio izuzetno složenu dokumentaciju.

Sanja Pešić, pomoćnica ravnatelja za financijsko poslovanje KBC Osijek napomenula je kako je Klinički bolnički centar Osijek jedina ustanova I. kategorije na istoku Hrvatske kojoj gravitira sedam zdravstvenih ustanova i oko 900.000 pacijenata za koje je cilj osigurati zdravstvenu infrastrukturu u skladu s važećim propisima i najmodernijim standardima na europskoj i nacionalnoj razini.

Nakon završetka projektne dokumentacije čeka se građevinska dozvola za novi KBC površine 150 tisuća četvornih metara koji će, među ostalim,  imati 6 nadzemnih i 2 podzemne etaže, 1400 parkirnih mjesta, 1300 kreveta i 38 kirurških dvorana.

OBŽ