Završen 22. Pannonia Challenge

Dizanje organizacijske ljestvice iz godine u godinu sve više i više, probijanje vlastitih granica i kreiranje događaja, nastupa i radionica o kojima se priča i danima nakon, već je tradicionalno utkano u temelje Pannonian Challengea, festivala ekstremnih sportova i urbane kulture koji se po 22. put održavao u Osijeku od 11. do 15. kolovoza. Festival je održan u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.Najznačajniji festival ovakve vrste u regiji u sva tri natjecateljska dana okupio je u osječkom skate parku velik broj zaljubljenika u sport, adrenalin i dobru zabavu, a što je možda i najvažnije, okupio je velik broj djece i tinejdžera koju su sa zanimanjem gledali sve trikove Inline, Scooter i BMX sportaša, ali ih i izvodili nagovještavajući tako da ekstremni sport u Slavoniji, ali i cijeloj Hrvatskoj ima svijetlu budućnost.

U natjecateljskom smislu na 22. Pannonian Challengeu najviše razloga za zadovoljstvo već prvog dana natjecanja, imali su Francuz Diako Diaby koji je slavio pobjedu u Inline disciplini, dok je Filip Blaha iz Češke odnio titulu najboljeg u Scooter disciplini

Na programu 22. Pannonian Challengea bila su nadmetanja u Skate disciplini. Najuspješniji je bio Christopher Khan iz Slovenije, drugo mjesto osvojio je Jan Georg Hoffman iz Njemačke, dok je treći hrvatski natjecatelj Bruno Vranić. U kategoriji amatera najbolja je Iva Ringsmuth (Hrvatska), drugi je Niko Lovric (Njemačka), a treći Jagor Jurič (Hrvatska).

Prošle godine Pannonian Challenge se održao bez gledatelja, koji su sada opet na tribinama. Zbog poštivanja epidemioloških mjera još uvijek to nije ambijent na koji smo naviknuli i koji želimo, međutim bitno je održati kontinuitet natjecanja. Županija pomaže održavanje ove jedinstvene manifestacije, koja je svake godine sve veća i veća, a tako ćemo i nastaviti jer uz ostale benefite osigurava vidljivost diljem svijeta, što je bitno i za grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju – rekao je župan Ivan Anušić prilikom dodjele nagrada te čestitao i zahvalio organizatorima na kvalitetnoj organizaciji.

Natjecateljski dio Pannonian Challengea završio spektaklom u BMX Freestyle disciplini pred punim tribinama u skate parku

Završno natjecanje na 22. Pannonian Challengeu, ono u BMX Freestyle disciplini bilo je baš kako se i očekivalo – napeto, dinamično, vizualno iznimno atraktivno i publici koja je dupkom ispunila Pannonian tribine posebno euforično. Već je i samo zagrijavanje zaljubljenika u dva kotača bilo itekako dojmljivo što je dodatno potpirilo želju sportaša da daju sve od sebe, ali i želju posjetitelja da vide neke nove trikove. Natjecanje u BMX Freestyleu održalo se u tri kategorije – Amateur, Women i Pro – što je doprinijelo sadržajnosti programa, ali ujedno i pokazalo da za budućnost ovog sporta nema straha jer stasaju nove mlade generacije djevojaka i dečki koji imaju mnogo toga za pokazati.

Najbolji u BMX Freestyle Amateur natjecanju bili su prvoplasirani Janos Babel iz Mađarske, drugoplasirani Áron Varró, također iz Mađarske te trećeplasirani – Maksim Getoš, mlada nada osječke scene ekstremnog sporta koji se razvija se u BMX školici Pannonian Challengea.

Posebnu podršku publike dobile su pripadnice nježnijeg spola koje su svojim majstorijama dokazale da mogu stajati uz bok muškim kolegama što je osječka publika nagradila srdačnim navijanjem, a najbolja se pokazala Kim Lea Mueller iz Njemačke.

Veliko finale BMX Freestyle discipline u kategoriji Pro, bilo je i svojevrsno finale 22. Pannonian Challengea, a euforiju je do usijanja doveo nastup Marina Ranteša, Varaždinca koji Osijek osjeća kao svoj drugi dom, a publika ga jednako tako i prihvaća kao svog. Marin je naposljetku i slavio pobjedu čime je po prvi put pobijedio na ovom prestižnom natjecanju. drugo mjesto osvojio je Englez- Kieran Reilly, a treći je završio Amerikanac Jacob Thiem. Best trick ostvario je Kieran Reilly  (Double Flair), a u big air-u visinu od 4,10 metara ostvario je također Kieran Reilly.

“Osjećam se super, napokon sam pobijedio na  Pannonianu, jako sretan sam zbog toga. Drago mi je da se publika vratila natrag, ipak nam to daje neku veću snagu i motivaciju da pokažemo još bolje i bez njih ne bi bilo isto. Mama mi je najveća podrška i to mi puno znači jer možemo o svemu pričati, možemo apsolutno sve zajedno i stvarno bez toga bi bilo teže. Ne gledam na druge, više gledam na sebe, tako da sam zapravo sam sebi najveća konkurencija jer hoću napraviti sve što sam isplanirao. Najdraži dio u parku mi je veliki jumpbox jer mogu odraditi najviše tail whipova, ali stvarno u Osijeku je cijeli park super, sve je namijenjeno za nas i stvarno hvala organizatorima. Najdraži trik mi je bio 720 tail whip, taj mi je najdraži već 5-6 godina i drago mi je da ga mogu napraviti u sredini vožnje. BMX se ove godine pojavio na Olimpijskim igrama kao nova disciplina. To puno znači za nas BMX vozače jer se napokon prihvaća kao sport” – izjavio je Marin Ranteš.

Završnica natjecateljskog festivala proslavljena je kako i priliči takvoj sportskoj manifestaciji, uz glazbenu zabavu na kojoj su uživali i natjecatelji, ali i brojni Osječani. Nedjeljni program bit će u nešto ležernijem stilu i rezerviran je za open sessione u Inline, Scooter, Skate i BMX disciplinama. Ovogodišnji Pannonian Challenge osim vrhunske zabave i sportskog duha dao je sportašima i posjetiteljima nadu u skori povratak ka onom starom normalnom za kojim svi vape što je već sad odlična naznaka za 23. izdanje Pannonian Challengea sljedeće godine.