Zašto koža stari i može li se usporiti taj proces?

Zašto koža stari i može li se usporiti taj proces?

Koža je dio ljudskog organizma koji prvi pokazuje znakove starenja, no postoje faktori koji mogu pomoći da poboljšate njezinu kvalitetu i elastičnost čak i u zrelim godinama.

Starenje je prirodan proces koji nas čini zrelijima i mudrijima te nas uvodi u jednu sasvim novu sferu života, u kojoj više ništa ne trebamo nikome dokazivati.

No, i u zrelim godinama naša duša u pravilu se osjeća mladolika kao dok smo bili tinejdžeri pa bismo isto voljeli vidjeti i kad se pogledamo u ogledalu. Ipak, koža već nakon 25. godine počinje pokazivati znakove starenja, zbog čega se naša vanjština polako mijenja.

To je nešto što nam se nikako ne sviđa, no ako proučimo razloge zbog kojih dolazi do oštećenja na koži i znakova starenja, tada ćemo moći poboljšati situaciju i tako vratiti vanjštini dio svoje mladolikosti, onu koju još uvijek itekako osjećamo iznutra…

Koji su glavni razlozi starenja kože?

Starenje kože prirodan je proces koji proizlazi iz sporije regeneracije kožnih stanica, kao i gubitka elastičnosti zbog usporene proizvodnje kolagena.

Međutim, koža će gubiti na kvaliteti brže nego što je to potrebno, zbog vanjskih faktora na koje zapravo možete utjecati. Prije svega, to je korištenje agresivne šminke koja će začepiti vaše pore i unijeti u njih kemikalije koje dovode do oštećenja.

Loša prehrana, bazirana na industrijski obrađenim praznim kalorijama također će loše utjecati na kvalitetu vaše kože, jer potrebni su joj antioksidansi kako bi se na pravi način regenerirala, a njih ćete dobiti samo uz nutritivno bogate namirnice poput voća i povrća.

Alkohol je još jedan faktor koji loše utječe na kožu, jer dovodi do njezine dehidracije, zbog čega svi oni koji često posežu za flašom izgledaju mnogo starije nego što zapravo jesu. Pušenje je još jedna loša navika na kojoj vam vaše kožne stanice neće biti zahvalne, jer usporava dotok kisika i ostalih nutrijenata, prijeko potrebnih za regeneraciju kože.

Hidratacija je još jedna važna stvar pri njezi, jer voda izbacuje iz tijela toksine i bez nje će vaša koža izgleda suho i umorno. Svejedno, jednostavna stvar kao unos vode iz nepoznatog razloga za većinu predstavlja velik problem pa čitav organizam zbog toga pati, uključujući i vašu vanjštinu.

Za kraj, svakako vrijedi spomenuti stres i umor, kao još dva faktora koja utječu na starenje kože. Naime, bez dovoljno sna vaše kožne stanice neće se na pravi način regenerirati, a pod stresom tijelo izbacuje kortizol, što izaziva upale i akne, koje mogu ostaviti ožiljke i dodatno vam otežati njegu kože…

Kako usporiti starenje kože?

Kao što smo već naveli, postoji mnogo faktora koji umanjuju kvalitetu vaše kože, na koje možete utjecati promjenama vlastitog stila života. Smanjiti na minimum konzumiranje alkohola, kao i odricanje od cigareta definitivno je nužnost ako vam je stalo do vaše vanjštine, a pametno je i smanjiti izlaganje suncu, jer UV zrake mogu dovesti do nastanka bora i hiperpigmentacije.

Također, važno je uvesti svakodnevnu rutinu njege kože. Korištenje hidratantne kreme najjednostavniji je način kako koži dati ono što joj je potrebno, a ovaj proizvod će vam ponuditi brojne ugledne kozmetičke tvrtke, uz različite pogodnosti. Jedna takva ponuda je trenutno aktualni Foreo kod za popust, namijenjen onima koji žele popraviti kvalitetu svoje kože.

A tu je naravno i kolagen, kojeg tijelo možda ne proizvodi u dovoljnim količinama nakon što uđemo u tridesete, no možemo ga nadoknaditi oralnim unosom, u čemu će vam pomoći iHerb kod za popust, jer ćete uz njega ovaj dodatak prehrani s hijaluronskom kiselinom moći nabaviti po vrlo dobroj cijeni.

Uz dodatke prehrani i kreme ne zaboravimo niti utjecaj tjelovježbe, koja ubrzava protok krvi kroz tijelo i tako pozitivno utječe na opskrbu kože hranjivim tvarima, što znači da prelazak na aktivan stil života ne samo što pozitivno utječe na kilažu i oblikovanje tijela, već i na zdravlje vaših kožnih stanica.

U svakom slučaju, starenje kože nije razlog da se osjećamo loše ni zabrinuto, no postoje načini kako usporiti proces i poboljšati izgled naše vanjštine, što svakako vrijedi napraviti kako bismo bili još zadovoljniji sami sobom…

foto: Pixabay