Započelo cijepljenje starijih osoba

Dom zdravlja u Osijeku započeo je cijepljenje protiv Covida- 19 osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika na području Osječko-baranjske županije.

Ravnatelj osječkog Doma zdravlja Mato Lukić rekao je kako je do sada procijepljeno oko 50 posto zdravstvenih djelatnika primarne zdravstvene zaštite na području naše županije:

{mp3}2021/Mato Lukic 10.02.{/mp3}

Voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije dr. Tomislav Dijanić početkom ove druge faze cijepljenja razjasnio je koliko doza pojedinih proizvođača je pristiglo:

{mp3}2021/Dijanic 10.02.{/mp3}

Specijalist obiteljske medicine dr. Mario Ćurković iznio je svoja iskustva s interesom pacijaneta za cijepjenje kao i o nedoumicama koje ih muče:

{mp3}2021/Mario Cukovic{/mp3}

 

Prema Planu cijepljenja, danas je na području Osječko-baranjske županije započela druga faza cijepljenja protiv COVID-19. Cijepljene su prve prijavljene osobe, starije od 65 godina i osobe s kroničnim bolestima.

Na cijepljenje se odlučila i umirovljenica Gordana Žderić kojoj je želja zaštititi sebe i druge, ali i pridonijeti povećanju postotka procijepljenosti u Hrvatskoj.

Imam kćer koja živi u inozemstvu i unuka kojeg viđam isključivo na otvorenom i voljela bih da se to što prije promjeni, a na ovaj način smo korak bliže tome. Savjetovala sam se i s kćerkom koja je zdravstveni djelatnik i odlučila sam se cijepiti s AstraZenecinim cjepivom – kaže Žderić.

Doc. dr. sc. Mario Ćurković, liječnik obiteljske medicine u Domu zdravlja opisao je iskustva svojih pacijenata, ali i svoje osobno, kad je u pitanju cijepljenje.

– Cjepivo kojim sam cijepio svoje pacijente i koje nam je sada na raspolaganju je Astrazenecino, a na popisu imam 202 pacijenta koji su pristali na cijepljenje. Bilo je nepovjerenja zbog kolanja različitih informacija o neučinkovitosti tog cjepiva za osobe starije od 65 godina, međutim ono je odobreno od Europske medicinske agencija. I na upit pacijentice o tome bih li ga dao nekom svome, odgovorio sam da bih, bez problema – istaknuo je Ćurković i dodao da upis pacijenata koji se žele cijepiti traje i dalje. Inače, interes pacijenata za cijepljenje konstantno raste, osobito među starijom populacijom i kroničnim bolesnicima.

Procijepljenost je relativno visoka i među liječnicima, kaže ravnatelj Doma zdravlja, Mato Lukić, s obzirom da je cijepljeno nešto više od 50 posto zdravstvenih djelatnika primarne zdravstvene zaštite na području županije.

– Interes je sve veći, a ostalo nam je oko 150 doza za zdravstvene djelatnike s područja Đakovštine i korisnike Doma za starije i nemoćne u Đakovu. Što se tiče zdravstvenih punktova, mi smo danas preuzeli 1100 doza Astrazenecinog cjepiva i u devet ordinacija na području županije krećemo s cijepljenjem. Kad nam dođu nove doze, nadamo se da ćemo u sljedećim tjednima uspjeti pokriti veći dio županije – istaknuo je Lukić.

Voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, dr. sc. Tomislav Dijanić objašnjava kako se paralelno s početkom druge faze cijepljenja još provodi cijepljenje u prvoj fazi, a planira se već i treća faza.

U tu će svrhu pomoći punktovi diljem županije kojih ima 26 i u kojima će raditi 60 timova za cijepljenje. Početak treće faze ovisi o distribuciji cjepiva – istaknuo je Dijanić.