Bez maski u školama za vrijeme nastave

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u četvrtak da učenici više ne moraju nositi maske za vrijeme nastave, a ublažit će se i mjere vezane uz izlete i nastavu u prirodi. “Kao što smo i najavili, od sljedećeg tjedna maske se više neće nositi za vrijeme nastave“, rekao je ministar novinarima nakon sjednice Vlade, napomenuvši da je odluka usuglašena s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, odnosno epidemiolozima. Maske ostaju u javnom prijevozu i u hodnicima u školi, ali učenici ih za vrijeme satova više ne moraju nositi, rekao je Fuchs i naglasio da će izvođenje nastave sada biti bitno jednostavnije i ugodnije za samu djecu. Maske neće morati nositi ni nastavnici, koji su u dobroj mjeri cijepljeni i koji se testiraju kao i djeca, dodao je.

Ova je odluka posljedica provođenja mjere samotestiranja učenika, istaknuo je ministar. U prvom tjednu samotestiranja, napomenuo je, otkriveno je gotovo 2000 asimptomatskih pozitivnih slučajeva, a sada ih je svega dvadesetak.

Samotestiranje učenika i dalje će se provoditi, a samoizolacije više nema, rekao je Fuchs. Napomenuo je da djeca i dalje mogu nositi maske, ako roditelji to žele, te da je preporuka da ih zadrže učenici koji su imunokompromitirani.

Hina