WineOs 28. i 29. siječnja

U organizaciji Udruge za promicanje enogastroturizma Hrvatske „Dekanter“ 28. i 29 siječnja 2022. godine održat će se WineOS 2022., sajam vina, delicija i ugodnog življenja, već po sedmi put u Osijeku, po drugi put u dvorani Gradski vrt. Manifestacija je po svojoj veličini i značaju najvažniji događaj te vrste na istoku Hrvatske te je postala važna za bolju promociju proizvođača vina i podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti njegovanja i unapređenja kulture stola.

Povodom skorog održavanju WineOS 2022., na konferenciji za medije govorili su pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Roth, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, direktorica Turističke zajednice OBŽ Ivana Jurić, predsjednik Udruge Graševina Croatica Josip Pavić, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andrej Kristek, voditelj radionica i član Organizacijskog odbora WineOS-a Željko Garmaz te predsjednik Udruge Dekanter Boris Ocić.

Očekuje nas više od stotinu izlagača iz Slavonije i Hrvatske, ali i iz okolnih zemalja, s nikada boljim izborom radionica i masterclass-ova te gosti iz inozemstva. Pripremili smo se i za epidemiološke mjere, pa unaprijed upozoravamo sve posjetitelje da je za ulaz na sajam potrebna važeća COVID potvrda. Zahvaljujući odličnoj suradnji s udrugom Graševina Croatica u prvi plan stavljamo sortu na koju je Slavonija najponosnija, graševinu, a u tom smislu sve ljubitelje ovog vina oduševit će predavanje koje će održati cijenjeni master sommelier Eric Zwiebel, jedan od najvećih svjetskih vinskih autoriteta i nositelj titule koju ima oko 300 ljudi u svijetu. On će održati predavanje na temelju svog višednevnog obilaska slavonskih vinarija o graševinama i iznijeti svoja iskustva i smjernice koje će pomoći slavonskim vinarima u unaprjeđivanju ponude – kazao je Željko Garmaz.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, sport i kulturu OBŽ Tatjana Roth istaknula je da je WineOS festival koji se nametnuo kao vodeći vinski festival tromeđe Zagreba, Beograda i Budimpešte. – U sklopu projekta „Hrvatska 365“ rađeno je istraživanje koje je pokazalo da su vino i hrana treći motiv dolaska turista u destinaciju, posebno u kontinentalnim dijelovima i izvan sezone. Ono što je iznimno važno kod ovog festivala je da povezuje goste i proizvođače vina te da nudi edukativan sadržaj putem različitih radionica i predavanja – istaknula je.