Vučemilović: Predizborna obećanja ostaju na papiru

Vesna Vučemilović, saborska zastupnica Domovinskog pokreta te ujedno i kandidatkinja za županicu Osječko-baranjske županije ukazala je na problem trošenja javnog novca iz predizbornih obećanja koja ostaju samo na papiru

Način na koje se troše novci poreznih obveznika, a sve se to prigodno koristi u predizbornoj kampanji opet dovodi do spominjanja te famozne vertikale. Geometrija nam se uvukla u predizbornu kampanju i to na velika vrata. Prije dva dana je u Osijeku bio ministar Beroš i potpisao je ugovor o najavi gradnje novog Kliničkog bolničkog centra“, započela je Vučemilović.

Dodala je kako se afere za ministrom Berošem vuku poput toaletnog papira, te je podsjetila na izradu web stranice „Corona Virus“ koja je koštala milijun i sto tisuća kuna, a bila je povjerena jednoj PR agenciji jednako kao i platforma „Cijepise“. Plaćale su se i usluge vanjskih odvjetnika iako imaju preko pedeset pravnika u Kliničkim bolničkim centrima koji imaju položen pravosudni ispit. U tu svrhu i za navedene usluge je u 2019. i 2020. godini potrošeno preko 20 milijuna kuna.

U našem zdravstvu novac „curi“ na sve strane, a to se dodatno potvrdilo potpisivanjem ugovora. Taj isti ugovor bi trebao potvrditi i da će se to zbilja dogoditi. Odgovorno tvrdim da od toga, bar u naredne četiri godine, nema ničega. Možda se zakopa prva lopata pred slijedeće lokalne izbore jer u ugovoru koji je potpisan imaju najmanje dvije sporne stvari, a rješenje DKOM-a kaže da je tu bilo i više nepravilnosti“, izjavila je Vučemilović.

Vučemilović je jasno rekla da je najavljena cijela studija izvedivosti tog istog projekta, a proces će trajati godinu dana. Studija će koštati preko sedam milijuna kuna, a tek onda krenuti u izradu projektne dokumentacije koja će koštati trideset i pet milijuna kuna.

Ono što želim napomenuti je da je 3.studenog 2020. godine DKOM donio rješenje da Klinički bolnički centar treba isplatiti tri puta po četrdeset i pet tisuća kuna jer je bilo nepravilnosti u postupku provođenja javne nabave. Već sam upozorila gospodina Anušića, aktualnog župana, na nepravilnosti u javnoj nabavi u Osječko-baranjskoj županiji na što je on odgovorio da ne zna o čemu ja govorim i time obmanjuje javnost“, rekla je Vučemilović.

Vučemilović je spomenula postupak kojim je američka tvrtka dobila taj posao, a isti je poništen i ostala tri ponuđača su se žalila DKOM-u, te im je isplaćena naknada od četrdeset i pet tisuća kuna. Sa tom istom tvrtkom je ugovor ponovno sklopljen bez obzira na poništenje prvoga.

Tvrtka ZVG iz Antunovca je također bila preferirani dobavljač KBC-u Osijek te je poništena javna nabava, ali unatoč rješenju DKOM-a, ZVG i dalje opskrbljuje KBC s dezinficijensima i različitim higijenskim potrepštinama“, iznijela je Vučemilović.

Ponovno je naglasila kako novac iz javne nabave ovim načinom donošenja odluka i rješenjima DKOM-a dokazuje ono na što je Vučemilović više puta ukazala, a to je da novac „curi“.

Klinički bolnički centar je još jedna predizborna laž, a ako meni ne vjeruju poručujem svim stanovnicima Osječko-baranjske županije da pogledaju istočni ulaz u KBC i vide u kojem stanju je projekt izgradnje hitnog bolničkog prijema  koji stoji netaknut već dvije godine“, rekla je Vučemilović.

Ono što ona može jamčiti kao kandidatkinja za županicu Osječko-baranjske županije je to da će proračun Osječko-baranjske županije učiniti transparentnim jer porezni obveznici imaju pravo znati kako se koristi svaka lipa njihovog proračunskog novca. Navela je kako je to jedini i isključivi lijek protiv korupcije i protiv nečasnih radnji koje su premrežile našu državu.