Veleposlanik József Magyar u Baranji

Novoimenovani Veleposlanik Mađarske József Magyar jučer je posjetio krovne organizacija mađarske nacionalne manjine u Baranji, Demokratsku zajednice Mađara Hrvatske prilikom obilježavanja tradicionalnog pokladnog običaja ‘Lupanja pijetla’ u Vardarcu i Savez mađarskih udruga u mađarskoj kući u Belom Manastiru.

Riječ je o njegovom trećem radnom danu koji je odlučio iskoristiti za posjet istočnoj Hrvatskoj. U pratnji generalnog konzula Mađarske u Osijeku Antonia De Blasia i konzulice Enico Tuska, nakon Osijeka stigao je u Beli Manastir gdje je održao sastanak sa saborskim zastupnikom mađarske nacionalne manjine i predsjednikom SMU-a Šandorom Juhasom.

Sastanak je bio posvećen aktualnim temama i načinima kako pojačati suradnju Hrvatske i Mađarske, iskoristiti prednost članstva u Europskoj uniji te povećati gospodarski rast, povećati malo i srednje poduzetništvo i sl. „Ekonomski gledano stigli smo do značajnog praga i treba iskoristiti mobilnost društva, a ovaj je prostor otvoren u smislu prodara kapitala. Moramo iskoristiti beneficije koje se mogu povlačiti iz privrednih resursa i ekonomski se podići na višu razinu.“ savjetuje Magyar. Ističe kako upravo zbog toga moramo puno više surađivati jedni s drugima, razgovarati o mogućnostima ove regije i tek tada možemo očekivati uspješnost u ovom djelu Europe.