Petaračke buše spalile Pantovčak

Još jednom se manifestacija koja se u Baranjskom Petrovom Selu od pamtivjeka održava uoči čiste srijede – Pepelnice, pokazala kao jedinstvena na ovom području, ali i šire. Karnevalska je ludnica u selu počela još prošlog tjedna. Ulicama su šetale ”lipe” i ”strašne” buše, nastupili su mnogi KUD-ovi i održane tri zabave. Kulminacija svega uvijek je utorak, kada u ”Petardu” stiže na stotine ljudi iz raznih krajeva Slavonije i Baranje, a buše ih dočekaju onako kako je tko zaslužio.

Najočekivaniji dio završnog dana poklada je, osim pečenog vola, čitanje Vrapca. Budući da su buše vrlo aktualne, svake godine bocnu sve one koji to zaslužuju. Tako su proteklih godina osudile i zapalile csetnike, generala Kleina, gologuzog tajkuna koji hoće kupiti Belje, duh Eugena Savojskog, ministra Pastirkovića zajedno s ptičjom gripom i kravljim ludilom, selotejp garažu, Slovence, Zokija i Željka – na ćirilici i latinci… Ove su se godine bavili predsjedničkim izborima, pa su, u konačnici, zapalili Pantovčak.

{galerija}BPS/buse15{/galerija}

Ova zgrada što je tu pred nama je Pantovčak. U njem stoluje državni poglavar. Kako je nova predsjednica prisegla na vjernost Bogu, narodu i državi, treba se na Pepelnicu i uselit. Ali viđ vraga, stari se predsjednik nebi iseljio, već je angažiro Živi zid da ga brani od deložacije. Petaračke buše i tu će uvest reda. Uz odobrenje Mirele Holy da ograničenom vatrom zapalje vilu Pantovčak, da ne zagađujemo okolinu. Jer su mnogi ovu lipu zemlju već previše zagadili – pročitano je u Vrapcu, nakon čega je vila zapaljena. Uslijedila je luda zabava pod maskama koja je trajala do sitnih jutarnjih sati…

Po prvi puta službeno, Petaračke buše organizirala je, uz pomoć svih mještana, istoimena udruga. Njezin predsjednik, Danijel Marković, ističe kako je višednevnu manifestaciju pohodilo više od 1000 ljudi. Za razliku od ranijih godina, organizirali su eko-etno sajam, sa brojnim štandovima slavonsko-baranjskih OPG-ova, a postavljen je i šator u kojem je svirala živa glazba. Pokrovitelji manifestacije bili su Osječko-baranjska županija, Općina Petlovac i Belje. U pomoć je priskočila i TZ Baranje.