Uspješno završeno i treće izdanje PUnKT – a

Revolucionarni intermedijalni festival književnosti službeno je završio. U četiri lokacije u Tvrđi, u Galeriji Knifer te u prostorijama Filozofskog fakulteta, održano je treće izdanje kreativnog susreta književnosti i vizualnih umjetnosti. U organizaciji Akademije i Filozofskog fakulteta u Osijeku, sudionici su imali priliku posjetiti čak 9 interpretacija, 8 recepcija i 3 artestiranja u periodu od 24. do 27. listopada.

Utorak je započeo teorijskim punktom s vrhunskim hrvatskim crtačima, Dubravkom Matakovićem, Srećkom Jurišićem, Vjekoslavom Đanišem, Sašom Paprićem i Tihomirom Matijevićem. Zatim je uz intepretaciju romana „Mogla bi se zvati Leda” obavljen i razgovor s cijenjenim piscem Markom Gregurom. Svojim govorom o Međuprostoru, oduševila je Marija Andrijašević, a večer je zaključila Kata Mijatović s inspirirajućim performansom „Buđenje, Osijek”. Bogati program nastavio se i u srijedu uz interpretaciju romana „Zadnja ruka” i razgovor s piscem Renatom Baretićem. Nastupio je i osječki stripovski kaboom kojeg su činili Dušan Gačić, Vjekoslav Đaniš i Saša Paprić. Studenti AUKOS-a fantastično su interpretirali roman „Pacijent iz sobe 19” nakon čega je uslijedio i razgovor s autorom, Zoranom Žmirićem. Drugi dan festivala zaokružio je razgovor s autoricom Lucijom Stupicom uz tjelesno čitanje poezije „Umjesto knjiga čitam prostor”. Novi val umjetničkog sjaja stigao je u četvrtak koji je obilježen razgovorom sa piscem Zlatkom Krilićem uz interpretaciju priče „Starac i magarac”. Studenti Akademije svojim su radovima predstavili Filipa, književnog lika iz romana Saše Ilića „Pas i kontrabas”, koji je u razgovoru otkrio ratne ožiljke glavnog junaka. Uslijedilo je i artestiranje u izvedbi poznate mađarske pjesnikinje Katalin Ladik, a festival je završen razgovorom s Mirkom Ćurićem te interpretacijom „Zatvori oči” u organizaciji studenata Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Iznimno smo sretni što je festival uspješan i treću godinu zaredom. Već se radujemo četvrtom izdanju koje bi trebalo staviti naglasak na međunarodnu komponentu, budući da su stranci pisci oduševljeni konceptom projekta. Ovaj je festival uvrstio sve ispravke prethodnih izdanja, no i dalje služi kao priprema za nešto puno veće. Pokazalo se da su gosti  doista prepoznali potencijal projekta što je odličan poticaj za organizaciju i drugih književno – umjetničkih festivala. Nadamo se da će se publika proširiti s naših vrijednih studenata i na gradsku javnost Osijeka. Pozivamo sve da nas podrži i provjere na koji način festival kombinira zabavu i ljubav prema umjetnosti. Festival ostavljamo novim generacijama studenata u nadi da će pronaći svoje mjesto za profesionalnu afirmaciju, bilo organizacijsku bilo umjetničku.” – rekao je profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i jedan od organizatora, Nebojša Lujanović.