Učenici sve više prihvaćaju zdravu prehranu

S 586 učenika raspoređenih u 32 razredna odjela u matičnoj školi u Valpovu, područnim školama Bocanjevci, Nard i Šag te Osnovnom glazbenom školom, Osnovna škola Matije Petra Katančića Valpovo svrstava se među najveće škole na području Osječko-baranjske županije. Nakon energetske obnove zgrade i dvorane u Valpovu uvjeti za rad učenika, nastavnika i osoblja podignuti su na još višu razinu, a između ostalih značajki i aktivnosti, ova škola uspješno provodi i projekt „Školski obrok za sve“.

Naime, ovaj projekt Osječko-baranjska županija u suradnji s općinama i gradovima provodi od 1. siječnja 2018. godine u 72 osnovne škole, i tako svakom učeniku osigurava minimalno jedan obrok dnevno,  a ujedno usmjerava učenike, nastavnike i roditelje prema zdravoj prehrani te nastoji osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane.

Kako bi se projekt stalno nadograđivao i postigao optimalni učinak, Osječko-baranjska županija u osnovnim školama organizira i edukativne radionice o zdravoj prehrani, održana je radionica u OŠ Matije Petra Katančića u Valpovo, što je bio povod za radni posjet župana Ivana Anušića sa suradnicima.

Projekt besplatnih školskih obroka, na kojem Županija radi posljednje četiri godine, polučio je odlične rezultate. Naime, to nije samo besplatna prehrana, već i prehrana koja je nutricionistički dovoljno kvalitetna za razvoj djece te dobi. Namirnice od kojih se spravljaju obroci dolaze od lokalnih OPG-ova, s naših polja, zbog čega se djeci poslužuje zdrava, kvalitetna i domaća hrana. Veliki broj škola priprema kuhane obroke u za to uređenim kuhinjama i blagovaonicama, a ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj ima velike benefite za zajednicu i društvo. Međutim, i tu je potrebna edukacija i informiranje, ne samo djece već i roditelja, o važnosti pravilne prehrane i izboru namirnica kako bi se postigli zamišljeni ciljevi – naglasio je župan Ivan Anušić. Podsjetio je da se za projekt „Školski obrok za sve“ izdvaja oko 19 milijuna kuna, od čega Županija izdvaja 12 milijuna kuna, a općine i gradovi ostatak. Za ostale projekte prehrane učenika povuče se oko 2 milijuna kuna iz europskih fondova.

Voditeljica Nutricionističkog savjetovališta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ magistra nutricionizma Ivana Sović objasnila je kako je cilj radionice potaknuti ciklus edukacije o pravilnoj prehrani. – Učenici možda već imaju neke spoznaje o tome, ali želimo da ih znaju primijeniti u svakodnevnom životu. Učit ćemo o osnovama prehrane, a u daljnjem ciklusu bit će riječi o pripremi zdravog obroka te o posljedicama neadekvatne prehrane tijekom školovanja – kazala je.

– Primjetno da djeca sve više prihvaćaju zdravu prehranu. To nam kažu i razrednice i kuharice, s obzirom da je na početku primjene kuhanih i zdravih obroka bilo određenog otpora. Sada se trudimo vidjeti što djeca vole i spojiti to sa zdravim namirnicama, a polako se, nakon pandemijskog razdoblja, vraćamo uobičajenom rasporedu i svakodnevnim kuhanim obrocima – rekao je Dalibor Košutić, ravnatelj OŠ M.P. Katančića.

Dodao je da škola ima 585 djece, među kojima je i pet učenika iz Ukrajine.

Od ukupnog broja samo 20-ero djece se ne hrani i to uglavnom iz zdravstvenih razloga, a svi ostali koriste ovu pogodnost koju nam je omogućila Osječko-baranjska županija u suradnji s Gradom – istaknuo je Košutić.