Od 20 polaznika radionica MATHOS odmah se zaposlilo šest

Osječko-baranjska županija i Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera potpisali su krajem prošle godine Sporazum o suradnji kroz koji se povezuje visoko obrazovanje, znanost i gospodarstvo s zajedničkim ciljem unaprjeđenja kvalitete obrazovanja studenata te poboljšanja stanja u gospodarstvu na području Županije. Potpisali su odmah i Ugovor za financiranje organizacije i provedbe bloka radionica pod nazivom MATHOS Web Development Bootcamp, a potom je Odjel za matematiku proveo navedene radionice za 20 polaznika u trajanju od 160 sati.  

Povodom završetka radionica u prostorijama Odjela za matematiku upriličena je svečanost na kojoj su zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i pročelnik Odjela za matematiku prof. dr. sc. Kristian Sabo uručili diplome o uspješno završenom osposobljavanju polaznika.

– Zahvaljujem Odjelu za matematiku u Osijeku što su s tvrtkom Mono prepoznali potrebe tržišta i važnost stalnih edukacija. Ovim projektom dobili smo 20 novoeduciranih osoba čije će vještine sigurno biti prepoznate i tražene na tržištu. Osječko-baranjska županija će i dalje nastaviti podupirati ovakve i slične aktivnosti napore obrazovnih ustanova i poslovnih subjekata kako bismo dodatno razvili gospodarstvo, ali i poticali izvrsnost – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Kako je rečeno na svečanosti, cilj provedbe radionica – koje su vodili profesori Odjela za matematiku i stručnjaci iz prakse – bio je podizanje razine IT kompetencija kod nezaposlenih osoba, jer je poznato kako IT industrija ima poseban značaj u gospodarskom razvoju Osječko-baranjske županije, a istovremeno IT tvrtke imaju stalni nedostatak zaposlenika. Radionice su obuhvatile osnove objektno-orijentiranog programiranja i web tehnologija, razvoj web aplikacija korištenjem ASP.NET razvojnog okvira te rad s relacijskim bazama podataka uz korištenje SQL-a.

Kako je kazala pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović prednost za pohađanje radionica su imale nezaposlene osobe u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Osijek s najmanje završenom srednjom školom. Deset polaznika odabrao je HZZ, a 10 polaznika Odjel za matematiku putem javnog poziva.

Osnivač tvrtke Mono Denis Sušac objasnio je kako su već četiri polaznika potpisala ugovore o radu, a slijede i drugi. – U pripremi su ugovori s još dvoje polaznika, a uvjeren sam da će svih 20 uskoro pronaći posao u nekoj od tvrtki OSC-a – naglasio je Sušac.

Za provođenje ove edukacije, kao i u ostalim projektima poticanja zapošljavanja, Županija je osigurala uz troškove same edukacije, podmirila i troškove javnog prijevoza do mjesta održavanja radionica.