Šušak i Mendler u Brifingu

Za ovu je školsku godinu Ministarstvo znanosti i obrazovanja za cijelu Baranju, odobrilo samo jednog pomoćnika u nastavi, premda su stvarne potrebe znatno veće. Nositelj projekta je udruga Baranjski leptirići, koja je nominirala projekt dodjele nepovratnih sredstava udrugama koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju. Prošle školske godine u Baranji je bilo devet pomoćnika posredovanjem Udruge, a 17 posredovanjem Županije. Za ovu školsku godinu iz Ministarstva su jamčili kako će pomoćnika dobiti sva djeca koja ga trebaju. Županija je nominirala 18 učenika iz Baranje, s kojima bi trebalo raditi 13 pomoćnika u nastavi, što je prihvaćeno.

Projekt je prošao, ali je zbog novih kriterija i ”nedostatka novca” odobren samo jedan pomoćnik, a tražili smo 18 za 24 učenika. Udruga je uložila žalbu, ali odgovora nema, rekao je u emisiji Brifing  predsjednik Baranjskih leptirića Držislav Šušak.
{mp3}susak brifing{/mp3}
Gost u Brifingu bio je i Damir Mendler, član udruge Baranjski leptirići te ravnatelj OŠ i predsjednik Crvenog križa Beli Manastir. Jedan od najznačajnijih projekata u Belom Manastiru je obnova zgrade Crvenog križa, koji će pored ovojnice i krova dobiti i sustav grijanja, tako da će cijela zgrada moći biti u funkciji i zimi. Prošla je skoro godina dana od priče o gladnoj djeci u školi i učiteljici koja je uplaćivala po 100 kuna za školsku kuhinju za jednog učenika. Ravnatelj Mendler je  priču iznio Gradskom vijeću, a nakon medijske buke pokazalo se kako gladne djece nema samo u belomanastirskoj osnovnoj školi, već i diljem Hrvatske.
Posljedica je osiguran topli obrok za 128-oro djece u belomanastirskoj i ukupno 440 u sedam baranjskih škola. Osim toga, preko Županije je za socijalno ugroženu djecu osigurano sufinanciranje i drugih 50 posto za nabavu udžbenika, naglasio je Mendler.
{mp3}mendler{/mp3}
Pored skoro 500 djece kojima je osiguran topli obrok u 7 baranjskih škola preko belomanastirskog Crvenog križa, isti projekt nominiran je od strane Crvenog križa Darda koji pokriva Općine Darda i Bilje. Tako je u školama Darda, Bilje i Lug za oko 300 djece osiguran topli obrok. Samo u OŠ Darda njih 200.