Policija: Bez upozorenja prekršiteljima!

Broj poginulih u prometnim nesrećama u prvih devet mjeseci ove godine znatno je veći nego lani, a dio je te crne statistike i područje koje pokriva Policijska uprava osječko-baranjska. Zbog toga je policija najavila da će znatno pojačati mjere represivnog i preventivnog karaktera.

Tako se, među ostalim, prekršiteljima prometnih pravila do daljnjega neće izricati pisana upozorenja nego će se odmah kažnjavati.

Ovo je izvanredna situacija, što se tiče prometa – rekao je na konferenciji za novinstvo voditelj Službe za sigurnost cestovnoga prometa u Policijskoj upravi, Berislav Horvatić. A stanje je opisao takvim zbog toga što je u prvih devet mjeseci i prvoga dana listopada na području koje pokriva uprava smrtno stradala 31 osoba, dok ih je lani u istom razdoblju poginulo 13. Izražavajući se slikovito, rekao je kako se radi o gotovo 8 četveročlanih obitelji.

Policiji nema druge, nego uhvatiti se u koštac s neodgovornim sudionicima u prometu pa najavljuju da će aktivirati dodatne snage i oformiti posebni mobilni tim. Sve ljudstvo i kompletna tehnika nalazit će se na cesti. Dok vladaju ovakvi uvjeti neće se izricati mjera pisanog upozorenja jer se to čini u redovitim okolnostima, a ovdje je riječ o izvanrednoj situaciji – istaknuo je Horvatić.

Iz policije posebice upozoravaju pješake na maksimalnu pozornost prije nego stupe na pješačke prijelaze, a bicikliste da za vrijeme vožnje ne slušaju glazbu na slušalice. Ukazuju i na sve veći broj alkoholiziranih biciklista, što je prekršaj koji se kažnjava s 500 kuna. Usto, poručuju kako više nema poštede ni za sudionike svatova koji sjedaju za volan pod utjecajem alkohola.

Radio Osijek