Tri dana kreativnog uzbuđenja na 3. festivalu PUnKt

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku i Filozofski fakultet Osijek s ponosom predstavljaju treće izdanje festivala PUnKt, intermedijalnog festivala književnosti koji će se održati od 24.do 26. listopadana četiri lokacije u Osijeku–AUKOS-u, FFOS-u, galerijama Kazamat i Knifer te prostoru udruge Slama u Tvrđi.

PUnKt će ove godine ugostiti petnaestak renomiranih autora, među njima neka od najpoznatijih hrvatskih imenauključujući Mariju Andrijašević, Zorana Žmirića i Renata Baretića, te međunarodne goste poput Lucije Stupice iz Slovenije i Saše Ilića iz Srbije kojima će ovo ujedno biti i prvi susret s osječkom publikom.Osim toga, festival uključuje teorijski segment u kojem će teoretičari i kritičari raspravljati o ovogodišnjoj središnjoj temi – stripu, uz promocije strip izdanja koja povezuju tekst, naraciju, linije, boje i dizajn.

Festival donosi novu perspektivu književnost spajajući je s drugim umjetničkim izričajima kao što su vizualna umjetnost, glazba, teatrologija i digitalni mediji. Posjetitelji na jednom mjestu mogu doživjeti izložbe fotografija, instalacije, plesne pokrete i vizualne materijale inspirirane književnim tekstovima. Ova fuzija umjetnosti stvara jedinstveno iskustvo i čini festivalprepoznatljivim u javnosti ali i među studentima koji su glavni nositelji interpretativnog i organizacijskog djela festivala. Naime, jedan od glavnih ciljeva festivala je i stvaranje platforme za afirmaciju mladih talenata.

Festival je, i u ovom trećem izdanju, koncepcijski podijeljen na četiri cjeline koje će obuhvatiti predavanja, tribine i okrugle stolove – Teorijski punkt, umjetničke obrade književnih djela – Interpretacije, razgovore s interpretiranim književnicima – Recepcije i razgovore s umjetnicima o umjetnosti – Artestiranje.Ono što povezuje Panoniju (P), Umjetnost (U), nove medije (n), Književnost (K) i teoriju (t) objedinjeno je tijekom tri dana ovog književnog festivala.

S trećim izdanjem PUnKt-a, Akademija za umjetnost i kulturu i Filozofski fakultet teže prenijeti svoj potencijal mladima i podržati njihov umjetnički razvoj, otvoriti se široj publici i komunicirati s njima na još dublji način, a festival pretvoriti u stabilan i trajan događaj koji će postati stalno mjesto susreta na koje svi, kako pisci tako i publika, mogu računati.

Program festivala potpuno je besplatan i otvoren za javnost, stoga pozivamo sve zainteresirane građane da nam se pridruže. Dođite i budite dio ovog nevjerojatnog iskustva!

Festival PUnKt održava se uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Osijeka i Društva hrvatskih književnika.