Studentice Akademije osvojile četiri prve nagrade

Studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na netom završenom nagradnom natječaju za kreativne radove mladih usmjerene na temu borbe protiv ovisnosti osvojili su čak tri prve nagrade (za najbolji kratki film, videouradak i seriju fotografija), kao i prvu nagradu publike.

Veliki nagradni natječaj tijekom studenoga i prosinca 2021. godine organizirali su Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH, Osijek i Udruga za društvene znanosti Tehetség-Vár iz Pečuha, a na njega su prijavljeni brojni radova učenika i studenata obrazovnih ustanova s područja Osječko-baranjske županije. Prosudbeno povjerenstvo potom je proglasilo najuspješnije radove, a završna hrvatsko-mađarska izložba, predstavljanje odabranih uradaka i dodjela nagrada organizirani su u petak, 28. siječnja 2022., u prostorijama Gradske četvrti Novi grad u Osijeku.

Na izložbi pod nazivom Skreni pozornost svojim vršnjacima na negativne učinke ovisnosti prikazani su najbolji kratki filmovi, fotografije, crteži, slike i plakati koje su osmislili i izradili mladi u dobi od 14 do 19 godina. Radovi mladih bili su usmjereni na borbu protiv ovisnosti, a nagrade su dodijeljene u nekoliko kategorija (filmovi, videoradovi, fotografije, plakati, crteži i slike) i na nekoliko razina (osnovna škola, srednja škola, fakultet). Najbolji mladi kreativci i njihovi mentori bit će nagrađeni putovanjem u Mađarsku.

Na natječaju je sudjelovalo šest studentica 1. godine preddiplomskoga studija Kultura, mediji i menadžment s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije. One su bile podijeljene u tri dvočlana tima, a osvojile su prve nagrade za svoje uratke u sve tri kategorije u kojoj su se natjecale u konkurenciji studenata. Tako su studentice Jelena Jakovljević i Lucija Pavošević prvonagrađene za njihov videouradak naslovljen BeDrugFree, Nikolina Mravunac i Lora Miljanić za seriju fotografija, a Fanita Majhen i Chiara Pumper za kratki film Slobodni pad. Mentor svim studenticama bio je Tomislav Levak, predavač na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment, zbog čega je dobio posebno priznanje i zahvalu organizatora natječaja i izložbe. Valja istaknuti da je serija fotografija Nikoline Mravunac i Lore Miljanić osvojila i prvu nagradu publike, odnosno brojnih nazočnih posjetitelja završne izložbe.

Ovaj nagradni natječaj i izložba rezultat su međunarodnog projekta Talk freely – Connect courageously – Prevent effectively, odnosno Slobodno govori – Hrabro se poveži –Učinkovito spriječi (kratica: BeDrugFree). Projekt je nastao u okviru programa Interreg – Program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, čiji je moto: Prekogranična suradnja – gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju. Treba naglasiti i kako su u pripremi, promociji i realizaciji izložbe, u okviru studentske prakse, značajno pomogle i studentice 2. godine preddiplomskog studija s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije.

„Zahvaljujući mladim umjetnicima i mentorima nastala su brojna likovna, filmska i fotografska djela u kojima se progovorilo o borbi protiv ovisnosti i ljepoti življenja. Najveće djelo ove izložbe jest educiranje javnosti o problemu i preveniranju ovisnosti te početak novih hrvatsko-mađarskih prijateljskih veza na kojima će se temeljiti buduća suradnja i kreativnost. Zajedno smo bolji“, zaključili su organizatori projekta, natječaja i izložbe.