Tisuću godina migracije Roma

Povodom Svjetskog dana romskog jezika u nekoliko hrvatskih gradova održavaju se različiti programi. Manifestacija je počela u prostorijama Saveza Roma u Republici Hrvatskoj”Kali Sara'” u Zagrebu, a onda  je nastavljena otvaranjem “Dana romske kulture” u Osječko-baranjskoj županiji.

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” već jedanaestu godinu zaredom obilježava jedan od najznačajnijih romskih nacionalnih praznika – Svjetski dan romskog jezika 5.studenog.

U belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine otvorena je izložba ”Tisuću godina migracija Roma”, koja kroz predstavljene izložene predmete s opisanim najznačajnijim događajima u životu Roma prikazuje sve od njihove pradomovine Indije pa do mnogobrojnih država u koje su se raselili.

Belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob kao domaćin jednog od gradova gdje se obilježava Svjetski dan romskog jezika, podsjetio je na dugu tradiciju života Roma na ovom prostoru i da se na na različite načine kroz projekte nastoji poboljšati njihov standard, što se posebno odnosi na djecu i mlade Rome. Tako je u romskom belomanastirskom naselju izgrađeno i asfaltirano igralište,postavljena rasvjeta, a najavljuju se i drugi projekti.

Predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ”Kali Sara” Suzana Krčmar, govoreći o postavljenoj izložbi ”Tisuću godina migracija Roma” u Etnološkom centru baranjske baštine, istaknula je da njihov davni put iseljavanja iz Indije po brojnim državama svijeta zbog asimilacija u svojim novim prebivalištima predstavlja istovremeno i veliku borbu za očuvanje jezika i kulture.

U Belom Manastiru  je danas(petak 6.11.) otkrivena i skulptura u Parku ‘5.studeni’

Na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, Hrvatski Sabor je pozvao Vladu RH i sva nadležna ministarstva i druga tijela državne uprave, lokalne i regionalne samouprave, znanstvene institucije, medije i organizacije da prema svojim mogućnostima pridonesu popularizaciji i standardizaciji romskog jezika te očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Roma.