Svjetski dan Roma

Romski resursni centar iz Darde tradicionalno obilježava „Svjetski dan Roma“ svake godine.

Kako ove godine pune 20. godina postojanja Romskog resursnog centra, ovaj će značajan datum obilježiti izložbom fotografija “Romski resursni centar kroz 20. godina” te popratnim programom, priprema i kuhanje tradicionalnih romskih jela i slastica u dvorištu Društvenog centra (bivša srednja škola), s početkom u 16.00 sati.

Izložbu fotografija “Romski resursni centar kroz 20. godina” možete pogledati od 15:00 do 19:00 sati.

Očekuje se dolazak sudionika između 14:00 sati u Društvenom centru u Dardi (bivša srednja školu u Dardi).
Romski resursni centar i centar za nestalu i zlostavljanu djecu od 15:00 sati kreću sa kreativnim radionicama za djecu i mlade.
Od 15:00 do 15:30 sati kreće priprema namirnica za kuhanje (sudjeluju svi zainteresirani), a mentoriraju ih članice “Kluba žena-Darđanke”.
RBAK iz Darde na čelu sa gosp. Robertom Bonijem od 16:00 sati kreće sa sporstkim igrama za djecu i mlade.
Od 16:00 sati organiziran je turnir u Belotu.
Od 17:00 sati kreće degistacija hrane i slastica, druženje i zabava

Svjetski dan Roma, 8. travnja, obilježava se u čast Prvog kongresa Roma, održanog 8. travnja 1971. godine u Londonu i koji se smatra jednim od najvažnijih datuma u povijesti Roma. Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz četrnaest zemalja svijeta.

Kao jedne od najvažnijih odluka bile su one o prihvaćanju romske zastave i službene himne. Zastava se u donjem dijelu sastoji od zelene boje koja simbolizira zemlju (travu), a u gornjem dijelu od plave boje koja simbolizira nebo.

Crveni kotač predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena himna Roma temelji se na staroj romskoj pjesmi “Đelem, Đelem” (idem, idem), a za konačnu verziju himne zaslužni su Žarko Jovanović i Jan Cibulka.

Prvi kongres Roma rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika – Romani chiba, kao i službenim prihvaćanjem naziva Rom, što na romskom jeziku znači čovjek. Naziv “Rom” izabran je kako bi se izbjegao naziv “Cigan” koji je poprimio negativno značenje.

Prvi Svjetski kongres Roma bio je potvrda da su Romi spremni zajednički i vlastitim snagama djelovati unutar političke sfere kako bi se borili za društvenu pravdu i jednakost za dobrobit romske zajednice. Unutar Kongresa formirana su četiri odbora – za socijalna i pravna pitanja, obrazovanje, kulturu te za davanje počasti žrtvama nacizma u Drugom svjetskom ratu. Slogan “Opre Roma” (“Naprijed Romi”) postao je politički kredo romskog pokreta, pokreta za društvenu pravdu i jednakost.

Političko pokretanje Roma, koje su za razliku od nekih prošlih teških vremena tada dopuštale povijesne okolnosti, označilo je početak radikalnog zaokreta u poziciji Roma naspram političke i društvene situacije: dugo vremena sudbina Roma bila je defi nirana izvan romske zajednice i sada se situacija promijenila.