Studentski vlak

S osječkog Željezničkog kolodvora prvi put je  krenuo „Studentski vlak“ za Zagreb koji na odredište stiže u 21 sat i 44 minute. Ovaj će vlak iz Osijeka za Zagreb voziti svake nedjelje, a iz Zagreba za Osijek petkom i to u 16 sati i 30 minuta kako bi u Osijek stigao u 20 sati i 26 minuta.

 

 

Linija je to najavljena prije nekoliko tjedana u Osječko-baranjskoj županiji nakon sastanka predsjednika Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željka Ukića i župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića.

– Uvodimo i novu liniju nagibnog vlaka, takozvani Studentski vlak koji će iz Zagreba voziti prema Osijeku petkom popodne, a iz Osijeka prema Zagrebu nedjeljom popodne. Vrijeme vožnje će biti manje od četiri sata, što je gotovo sat vremena brže nego od sada– rekao je tom prilikom Željko Ukić.

Na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj početkom ovog tjedna u Našicama potpisan je Dodatak 2 Razvojnog sporazuma za područje pet slavonskih županija. U Razvojni sporazum ušli su razvojni i strateški projekti, a riječ je o 38 projekata ukupne vrijednosti 10,7 milijardi kuna. Na području Osječko-baranjske županije riječ je o 10 strateških projekata ukupne vrijednosti 3.338.108.000,00 kuna među kojima je i rekonstrukcija Kolodvora Osijek. Zajednički projekt na području Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije je rekonstrukcija pruge Osijek – Virovitica vrijedna više od milijardu kuna.

Od Nove godine i Osječko-baranjska županija uvodi novu ponudu za studente. U suradnji s HŽ PP subvencionira prijevoz studenata vlakom i to za sve studente koji imaju prebivalište na području županije, a studiraju bilo gdje u Hrvatskoj. Do sada je ta subvencija iznosila 25%.

– Želja nam je dodatno potaknuti studente da koriste usluge Hrvatske željeznice, Osječko-baranjska županija će od 1. siječnja 2021. godine u potpunosti subvencionirati prijevoz studenata vlakom. Studenti s područja naše županije, bez obzira gdje u Hrvatskoj studiraju imat će besplatan prijevoz – rekao je župan Anušić.

A kako bi se unaprijedila kvaliteta prijevoza, od 15. listopada jedan niskopodni vlak povezivati će Osijek i Vinkovce, a u budućnosti se osim rekonstrukcije pruge i obnove osječkog  kolodvora očekuje i nastavak modernizacije HŽ-ove flote na području istoka Hrvatske.