Sjednica savjeta za Slavoniju Baranju i Srijem

Šestoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem domaćin je danas bio Beli Manastir i gradonačelnik Tomislav Rob. Savjetom je predsjedao premijer Andrej Plenković, a uz njega su bili ministri, župani, načelnici općina, gradonačelnici te drugi uključene u rad Savjeta. Današnjoj je sjednici nazočila i povjerenica EK za regionalnu politiku Corina Cretu (Krecu). Vlada je potvrdila najavu novih ulaganja u istok Hrvatske kako bi se smanjilo siromaštvo i povećao standard stanovnika pet slavonskih županija. Riječ je o projektima koji se ostvaruju s pomoću fondova Europske unije. Danas je potpisano 11 novih ugovora ukupne vrijednosti 640 milijuna kuna, a 70% stiže iz europske blagajne. Baranja je dobila dva projekta – 2,8 milijuna kuna vrijedan projekt gradnje objekta za produženi boravak pri OŠ Franjo Tuđman i 314 milijuna kuna za razminiranje, obnovu i zaštitu šuma u Natura područjima, od čega dio ide i za Kopački rit. Premijer Plenković naglasio je kako je do sada ugovoreno 7,9 milijardi kuna namijenjenih prije svega gospodarstvu, ali i ostalim segmentima života. Kao posebno važan projekt i strateški prioritet u Baranji premijer je istaknuo dovršetak međunarodnog prometnog koridora 5C, što znači bolje povezivanje s Mađarskom

{mp3}2018/plenki savjet{/mp3}


Uoči sjednice Savjeta premijer i župan Anušić su bili gosti gradonačelnika Tomislava Roba koji je na sastanku izložio stanje u gradu, prije svega istaknuo je sjajnu činjenicu kako je broj upisane djece u vrtić rekordan, te da se radi na 6 gradilišta.

{mp3}2018/tomo savjet{/mp3}

Prvi posjet Baranji Vladinog izaslanstva počeo je u Dardi gdje je ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac posjetila projekte kojima je prije točno godinu dana položila temelje. Uz načelnika Općine Darda Antu Vukoju obišla uvjerila se kako uređenje središta Darde ide prema planu, dogradnja vrtića također, a Romski dom u Romskom naselju je završen. Slijedi gradnja 80-ak stanova u dvodomkama u Romskom naselju.

{mp3}2018/zalac savjet{/mp3}