Župan u Brifingu o autocesti, vojarni i toku Drave

Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem bila je središnja tema emisije Brifing u kojoj je pojedine zaključke sjednice komentirao Osječko baranjski župan Ivan Anušić. Najznačajnija je potvrda Vlade kako se nastavlja gradnja koridora autoceste 5C do Belog Manastira, a zupan vjeruje kako će nastavak gradnje bili vrlo skoro.

{mp3}2018/zupan petc{/mp3}

Župan Anušić i saborski zastupnici koji su nazočili savjetu naglasili su problem projekta Naturavita, kojoj je obuhvaćena zaštita rijeka. Tim se programom zaštite zabranjuje gospodarska eksploatacija rijeka, odnosno vađenje pijeska i šljunka, dok se istodobno sa srbijanske i bosanske strane obale eksloatacija vrši kontinuirano. Pijesak i šljunak se potom prodaje hrvatskim građevinskim tvrtkama po znatno skupljim cijenama. Osim toga, naglasio je župan, tu je i problem plovnosti jer se zbog nataloženog materijala skraćuje plovni put Drave svega do Osijeka, a nekada se plovilo do Botova, odnosno Koprivnice.

{mp3}2018/zupan drava{/mp3}

Dugo vremena traje pokušaj grada i županije riješavanje sudbine sada devastirane i zapuštene belomanastirske vojarne. U taj je problem uključeno ministarstvo državne imovine, a od nedavna i ministarstvo obrane. Naime, nakon Vukovara i Varaždina planirano je vraćanje jedne postrojbe Hrvatske vojske u Beli Manastir.
Ideja je da se u vojarnu vrati jedna postrojba HV-a, a drugi dio vojarne namijeni za gospodarske aktivnosti, rekao je župan i dodao kako u ožujku slijedeće godine očekuje otvaranje zgrade fizikalne medicine i rehabilitacije sa specijalističkim ordinacijama u Belom Manastiru.

{mp3}2018/anusic vojarna{/mp3}