Zbog invazije, uskoro odstrel čagljeva

Ministarstvo poljoprivrede će s milijun kuna sufinancirati smanjenje brojnog stanja lisica i čagljeva, i to na temelju natječaja koji je otvoren najkasnije do sredine studenoga ove godine, priopćeno je iz Ministarstva. Sve veća populacija divljači lisice i čaglja u posljednje vrijeme u lovištima direktno smanjuje broj divljači koja su im prehrambena baza. Smanjenjem broja jedinki čaglja i lisice unaprjeđujemo javno-zdravstvenu sigurnost stanovništva, čuvamo raznolikost naših šuma i lovišta, uz minimalnu štetu za stanovnike okolnih područja”, istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
S tim predatorima se svakodnevno suočavaju baranjski lovci, koji zbog čagljeva, posljednjih godina evidentiraju smanjenje divljači, posebno srneće. Ivan Šumanovac lovnik u LD Fazan Darda pozdravlja ovakvu odluku odstrela u prvom redu čagljeva, jer je to jedini način smanjenja njihovog broja.

{mp3}2018/cagljevi{/mp3}

Osim smanjenja broja čagljeva, za čega će Lovačka društva biti plaćena, Šumanovac ističe kako se radi o iznimno atraktivnom vrsti lova.

{mp3}2018/sumanovac{/mp3}