SCZ OBŽ -31.12.

Za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 160 uzoraka od kojih je 47 bilo pozitivno. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (15)zatim gradova/općina Našice (8), Donji Miholjac (7),Đakovo (4), Beli Manastir(3), Darda, Đurđenovac iValpovo (po 2) te Bizovac, Feričanci, Koška i Podgorač (po 1).

Na bolničkom liječenju nalazi se 205 osoba oboljelih od COVID-19, i to 158 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 44 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 47 pacijenata s tim oboljenjem.

U zadnja 24 sata u KBC Osijek i OŽB Našice preminulo je šest COVID pozitivnih osoba u dobi od 66 do 88 godina.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 2.490 osoba.

Policijski službenici provjerili su 22 osobe kojima je određena mjera samoizolacije i sve su zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 188 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Tijekom posljednja 24 sata kontrole propusnica za kretanje građana izvan područja županije u kojoj imaju prebivalište, djelatnici Policijske uprave osječko-baranjske na osam nadzornih punktova evidentirali su prolazak 2.086 vozila, odnosno 2.804 osoba, od kojih je 7 bilo bez valjane propusnice te im nije dopušten prolazak. Od početka primjene ovog nadzora provjereno je 14.037 vozila i 18.863 osoba, a bez propusnice je zatečeno ukupno 60 osoba.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 103 nadzora provođenja epidemioloških mjera te utvrdili 12 nepravilnosti za koje su izdali nalog za njeno otklanjanje.
Održana je sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj je razmatrana aktualna epidemiološka situacija te provođenje propisanih mjera. Između ostalog, razmatran je početak cijepljenja protiv koronavirusa na području županije. Naime, u nedjelju (27. prosinca) stigla je prva pošiljka cjepiva (645 doza), a prva cijepljenja obavljena su u tri doma za starije i nemoćne osobe i tri zdravstvene ustanove.

– Odmah po stizanju prvih doza cjepiva na naše područje počelo je i cijepljenje, koje će biti završeno najkasnije do 31. prosinca. Jučer je cijepljeno 138 osoba, i to 86 zdravstvenih djelatnika i 52 štićenika u domovima za starije i nemoćne osobe, a ni kod jedne osobe nisu primijećene nuspojave cjepiva. Prema informacijama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ostale doze cjepiva dolazit će jednom tjedno u županijske zavode, a za Zavod za javno zdravstvo OBŽ predviđen tjedno jedan paket s 975 doza cjepiva. Cijepljenje će se nastaviti po prioritetima i u ostalim domovima i zdravstvenim ustanovama, dok se masovno cijepljenje očekuje otprilike za mjesec dana – rekla je dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Dodala je kako je prošlog tjedna počelo uzimanje uzoraka za testiranja na koronavirus(i) u Valpovu, a od danas u Belom Manastiru, čime je smanjen pritisak na mjesta za uzimanje uzoraka u Osijeku.