WHO: Omikron predstavlja vrlo visoki globalni rizik, zemlje se moraju pripremiti

Nakon naglog porasta novih slučajeva u Republici Južnoj Africi znanstvenici su otkrili proteklih dana novu varijantu virusa SARS-CoV2. Nova varijanta smatra se potencijalno opasnijom jer ima gotovo dvostruko više mutacija od delta-varijante, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Omikron nađen mahom kod mlađih ljudi

Nova varijanta najčešće je nađena kod mlađih ljudi (dob 18 do 34 godine), a upravo u tim dobnim skupinama zabilježena je i najniža stopa cijepljenja u Republici Južnoj Africi. Britanski stručnjaci naglašavaju potrebu za cijepljenjem temeljem izvješća zaprimljenih iz Južne Afrike prema kojima se bilježi veći broj hospitalizacija upravo u skupinama necijepljenih ili djelomično cijepljenih osoba. Uz to, proizvođači cjepiva iznijeli su stav da će moći brzo prilagoditi svoja cjepiva varijanti omicron.

Omikron varijanta COVID-a vjerojatno će se međunarodno proširiti i predstavlja vrlo visoki globalni rizik, a veći rast broja zaraženih mogao bi u nekim područjima imati teške posljedice, poručila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Agencija UN-a je savjetovala 194 članice da ubrzaju cijepljenje visokoprioritetnih skupina te da osiguraju planove za ublažavanje posljedica kako bi se održale nužne zdravstvene usluge.

Omikron ima neviđen broj mutacija na šiljak proteinu, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihova potencijalnog utjecaja na tijek pandemije, poručio je WHO.

WHO stoga ukupni globalni rizik zbog nove varijante omikron procjenjuje kao vrlo visok.

Potrebna su dodatna istraživanja za razumijevanje mogućnosti omikrona da izbjegne imunitet koji je pojedinac stekao cijepljenjem ili preboljenjem, navodi WHO.

UN-ova agencija dodaje da se više podataka očekuje u narednim tjednima.

Slučajevi COVID-a očekuju se i kod cijepljenih osoba, ali u malom i predvidljivom omjeru, procjenjuje WHO.

Izvor: HRT/ PHOTO:Foto: Dado Ruvic / REUTERS