Dan žalosti u Hrvatskoj

Danas je u Hrvatskoj Dan žalosti zbog žrtava stradalih u potresu koji je 29. prosinca pogodio Sisačko-moslavačku i okolne županije.Potres je odnio ljudske živote ,te prouzročio veliku materijalnu štetu.

Označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe, a pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe trebaju prilagoditi obilježavanju Dana žalosti, osobito tako da emitiraju programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

Vlada je odluku o proglašenju Dana žalosti donijela na sjednici 30. prosinca, dan nakon razornog potresa u kojem je poginulo sedam ljudi.U potresu je oštećeno više od 2000 objekata.

Prema dosadašnjim procjenama, oštećeno je više od 2000 objekata. Razrušene su brojne kuće, zgrade i institucije, a najviše je stradao centar Petrinje. Brojni ljudi ostali su bez svog doma. Potres je bio toliko jak da je napravio štetu i u Zagrebačkoj te Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i u Gradu Zagrebu.

Odmah nakon potresa Hrvatska se ujedinila bi kako bi pomogla unesrećenim stanovnicima. Iz svih krajeva Hrvatske državne i lokalne institucije i samouprave, privatnici, udruge, društva i građani šalju donacije hrane, odjeće i ostalih potrepština, kao i financijsku pomoć.Na terenu su brojni volonteri i pripadnici civilne zaštite. Pristiže i međunarodna pomoć.