SCŽ OBŽ – 29.04.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađen je 441 uzorak od kojih je 149 bilo pozitivno na koronavirus.

Najviše (63) novopozitivnih osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, zatim 10 na području Belog Manastira, po osam Belišća i Valpova, po sedam Đakova i Našica, pet iz Čepina, po četiri Darde i Donjeg Miholjca, po tri su s područja Ernestinova, Kneževih Vinograda i Punitovaca, po dvije osobe su s područja Bilja, Čeminca, Erduta, Gorjana i Semeljaca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Bizovca, Donje Motičine, Drenja, Draža, Đurđenovca, Jagodnjaka, Marijanaca, Petlovca, Podgorača, Popovca, Satnice Đakovačke, Šodolovaca, Trnave i Vladislavaca.

Na bolničkom liječenju nalaze se 133 osobe koje su oboljele od COVID-19, i to 106 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 34 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 27 pacijenata s tim oboljenjem.

Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 68 i 85 godina.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 1.532 osobe.

Policijski službenici proveli su 14 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje (u Tenji), dok u 163 nadzora ugostiteljskih objekata nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Od drugih postupanja, prilikom ulaska u Hrvatsku na MCGP Erdut tri hrvatska državljana i jedan državljanin Španjolske predočili su krivotvorene PCR testove za COVID-19 te protiv njih slijedi kaznena prijava.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 41 nadzor provođenja epidemioloških mjera (18 u ugostiteljskim objektima, 10 u prodavaonicama, 5 u trgovačkim centrima, 4 u uslužnim djelatnostima te po jedan u ljekarni, pekarnici, tržnici i crkvi), a nisu utvrdili nepravilnosti.

Nakon sjednice Stožera civilne zaštite OBŽ održana je konferencija za medije. Na pitanje ima li među hospitaliziranim osobama u bolnicama i osoba koje su cijepljene, ravnatelj KBC-a Osijek dr. sc. Željko Zubčić je rekao da se među 106 trenutno hospitaliziranih u KBC-u nalazi i sedam osoba koje su primile jednu dozu cjepiva te dvije koje su primile dvije doze.

Na pitanje kakve su preporuke Stožera CZ OBŽ za okupljanja građana povodom Praznika rada, načelnik Ivan Hampovčan je odgovorio da su na snazi epidemiološke mjere po kojima nije dozvoljeno masovno okupljanje građana te ne mogu biti organizirane manifestacije i veći skupovi, međutim moguća su privatna okupljanja, naravno uz poštivanje propisanih ograničenja o broju osoba i obitelji. Županijski stožer će takvu preporuku poslati svim lokalnim stožerima i zamoliti ih za pojačani nadzor. Načelnik je potom zahvalio članovima udruge dragovoljaca i veterana 106. brigade HV koji su se uključili u civilnu zaštitu i pomažu rad cijepnih punktova u Osijeku.

Voditelj Službe za epidemiologiju NZZJZ dr. sc. Tomislav Dijanić rekao je da je ovog tjedna za područje Osječko-baranjske županije pristiglo 10.250 doza cjepiva te da se cijepljenje provodi prema planiranom rasporedu.