Okrugli stol: Podrška udomiteljima

U organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek održan je Okrugli stol “Podrška udomiteljima u Osječko-baranjskoj županiji”, na kojem su sudjelovali predstavnici Centara za socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, pročelnik ureda Grada Osijeka Romano Kristić, zamjenik gradonačelnika Grada Belišća Domagoj Varžić,  predstavnica Osječko-baranjske županije Ivana Zubčić,  savjetnica Ureda pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović te predstavnici udruga i ustanova koje pružaju usluge udomiteljskim obiteljima (Udruga udomitelja VSŽ „Zagrljaj“, SOS dječje selo Ladimirevci, P.G.D.I Beli Manastir, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu) te udomitelj i udomiteljice s područja OBŽ-a.

Cilj okruglog stola bio je razmijeniti iskustva u provedbi različitih programa, usluga i aktivnosti koje su usmjerene na pružanje podrške udomiteljskim obiteljima te predložiti moguće aktivnosti umrežavanja i daljnje suradnje u svrhu poboljšanja kvalitete pružene podrške udomiteljskim obiteljima na području Osječko-baranjske županije.

Sudionici su tijekom razmjene informacija o trenutnim uslugama koje provode istaknule dobru međusobnu suradnju, razgovarali o nedovoljnom broju udomiteljskih obitelji, što je već duže vremena veliki izazov, ali i o mogućnostima za nadogradnju i proširivanje postojećih usluga kako bi bolje odgovorili na potrebe trenutnih udomitelja, te stvorili pretpostavke za uključivanje većeg broja potencijalno zainteresiranih.

Izražena je potreba za sustavnijom i kontinuiranom podrškom udomiteljskim obiteljima u vidu savjetovanja, grupa podrške, edukacije i supervizije, neformalnog povezivanja i organiziranja aktivnosti za udomljenu djecu te informiranja o pravima i dostupnim uslugama za udomitelje i udomljenu djecu. Važno je kontinuirano raditi na unaprjeđenju statusa udomitelja i promociji udomiteljstva.

Ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek Miranda Glavaš-Kul predstavila je projekt „Podržimo i osnažimo dijete i obitelj“, koji je financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Predstavila je i pokrenutu Inicijativu „Nosim plavo za udomiteljstvo“, koja ima za cilj uspostavljanje/proglašenje Dana udomitelja, koji bi pomogao u  vidljivosti, promociji i afirmaciji udomiteljstva i udomitelja.