Postupno ublažavanje mjera

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testiran je 71 uzorak od kojih je 12 bilo pozitivno na koronavirus.

 

Dvije novopozitivne osobe s područja Našica, a po jedna s područja Belog Manastira, Čepina, Darde, Đakova, Koške, Marijanaca, Osijeka, Podravske Moslavine, Trnave i Valpova.

{mp3}2021/Hampovcan 0102-1{/mp3}

 

{Na bolničkom liječenju nalaze se 103 osobe oboljele od COVID-19, i to 68 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 10 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 35 pacijenata s tim oboljenjem.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 639 osoba.

 

{mp3}2021/Hampovcan 0102 -2{/mp3}

 

Policijski službenici provjerili su 16 osoba u samoizolaciji i nije utvrđeno niti jedno kršenje propisane mjere. Obavili su i 128 nadzora objekata pri čemu nije utvrđeno kršenje mjere.

Tijekom vikenda inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 96 nadzora provođenja epidemioloških mjera (31 u trgovačkim centrima, 22 u prodavaonicama i trgovinama, 20 u ugostiteljskim objektima, 8 u pekarnicama, 5 na tržnicama, a ostale u drugim objektima). Utvrdili su 14 nepravilnosti te izdali nalog za njihovo otklanjanje.

Na konferenciji za medije, održanoj danas (1. veljače 2021. godine) nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, načelnik Stožera Ivan Hampovčan iznio je i druge aktualne podatke u vezi epidemiološke situacije. Između ostalog, rekao je kako je trenutno 28 osoba iz Doma za starije i nemoćne u Đakovu na bolničkom liječenju (od kojih je jedna na respiratoru), a iz Doma su ukupno 63 osobe aktivno oboljele od COVID-a.

Na području županije trenutno je ukupno 180 osoba aktivno oboljelih od COVID-a.

Od početka epidemije do sada na području Osječko-baranjske županije preminule su 472 osobe zaražene koronavirusom, s tim da je 203 preminulo u prosincu, a 89 u siječnju.

– Na prijedlog Županijskog stožera, koji je odobrio Nacionalni stožer, od 27. siječnja do 15. veljače na snazi je odluka o zabrani posjeta domovima za starije i nemoćne osobe na području Županije. Na današnjoj sjednici smo odlučili da se ta mjera relaksira u skladu s uputama Nacionalnog stožera i da se dozvoli posjete u vanjske prostore domova. Te i ostale izmjene dostavit ćemo danas na odobrenje Nacionalnom stožeru, a detalje ćemo iznijeti javnosti kada stigne odobrenje – rekao je načelnik Hampovčan.