Blagdan Velike Gospe

Kako će velik broj vjernika hodočastiti pješice, pozivamo na poseban oprez tijekom kretanja kolnikom.

Kako bi svim hodočasnicima i sudionicima u prometu osigurali sigurnost te postigli optimalnu protočnost prometa ovim putem želimo dati nekoliko savjeta:

•pozivamo sve vozače da uoči i na dan Velike Gospe na put krenu na vrijeme, da budu strpljivi i oprezni te da poštuju prometne propise,
•da tijekom noći koriste kratka svjetla kako ne bi zasljepljivali pješake,
•da brzinu prilagode uvjetima na cesti, velikoj gustoći prometa vozila i pješaka.
•da ukoliko uoče nesretni slučaj na prometnici ozlijeđenima pruže prvu pomoć, a potom obavijeste medicinsku pomoć (194) i policiju (192), a u slučaju manjih prometnih nesreća samo sa materijalnom štetom, uklone vozila sa kolnika, popune Europsko izvješće, a ukoliko traže da se izvrši očevid pozovu policiju (192 ili 112).
•da poštuju prometne znakove i upute policijskih službenika,

· molimo pješake da se u naseljenim mjestima kreću nogostupom,
· da se izvan naselja kreću lijevom stranom kolnika u smjeru kretanja, dakle u susret nadolazećim vozilima, u koloni jedan iza drugoga. Ukoliko se kreću kolnikom noću ali i danju u slučaju smanjene vidljivosti dužni su biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom (reflektirajući prsluci/svjetiljke).
· biciklisti se kolnikom moraju kretati desnom stranom u koloni jedan iza drugoga te su u obvezi nositi reflektirajuće prsluke ili reflektirajuću odjeću te biti propisno osvijetljeni s prednjim bijelim svijetlom i zadnjim crvenim svjetlom.

Tradicionalna proslava svetkovine Velike Gospe održat će se 15. kolovoza u Marijanskom svetištu Lurd u Popovcu.

Marijansko svetište Lurd u Popovcu

FOTO: BOOK.HR / Službene stranice Općine Popovac