BLAGDAN VELIKE GOSPE PROSLAVLJEN I U JEDINOM BARANJSKOM MARIJANSKOM SVETIŠTU

Približno 1000 vjernika iz raznih dijelova Baranje, Hrvatske i inozemstva, okupilo se na jedinom baranjskom marijanskom svetištu, onom posvećenom Mariji Lurdskoj, nekoliko kilometara udaljenom od Popovca, na prekrasnom proplanku Baranjske planine. Procesija je u prijepodnevnim satima krenula od popovačke župne crkve Svetog Josipa, dio vjernika se, u organizaciji Udruge prijatelja svetog Martina iz Belog Manastira, na put do svetišta odlučio pješice poći iz jedinog baranjskog grada, a veliki broj ljudi obje je procesije dočekao ispred samog svetišta, gdje je održana Sveta misa, koju su predvodili vlč. Dean Henčić, dekan baranjski i vlč. Gergely Beer, popovački župnik.

– Zadovoljni smo što su epidemiološke mjere, za razliku od prošle godine, dozvolile proslavu ovog velikog katoličkog blagdana – istaknuo je načelnik Općine Popovac, Zoran Kontak.

Zoran Kontak

Važno je istaknuti kako je ove godine, povodom 500 godina moljenja krunice na sadašnji način, oko svetišta postavljena približno 500 metara duga krunica koju su izradili i postavili članovi molitvene skupine Kruničari iz belomanastirskog prigradskog naselja Branjin Vrh.

– Izradu i postavljanje krunice smatramo znakovitim činom, posebice stoga što smo najveću krunicu na svijetu izradili u zahvalu Gospi – objasnio je Stipo Benić, ”brnjevarski” kroničar i član molitvene skupine Kruničari. Već tradicionalno, tijekom proslave Velike Gospe, na platou ispred svetišta održana je konjička priredba u organizaciji KK Baranjsko biserje. Brojnim gostima predstavile su se svatovske zaprege iz raznih dijelova Baranje i Slavonije, a održana je i utakmica preciznosti, brzinska utakmica i tekličko jahanje. Najljepšim zapregama i najboljim jahačima nakon konjičkih utakmica uručene su zaslužene nagrade. Inače, jedino baranjsko marijansko svetište datira još od vremena Prvog svjetskog rata. Spominje se da je nastalo u vrijeme kada je tadašnji župnik župe, čiji su većinski stanovnici bili Nijemci, pozvao vjernike na darivanje kako bi kupili kip Lurdske Gospe, a sve u cilju povratka lokalnih momaka sa raznih bojišnica. Zemljište, na kojem je 1921. godine postavljen kip Marije Lurdske, darovala je obitelj Šajdl. Dvije godine kasnije izgrađena je spilja po uzoru na Lurd i uređeno je svetište. Obilježavanje Velike Gospe naprasno je prekinuto u vremenima nakon Drugog svjetskog rata, a nakon mirne reintegracije Baranje Općina Popovac u suradnji s crkvom nastavila je višegodišnju tradiciju.

Ivica Getto