„Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske“

Zamjenik župana Josip Miletić nazočio je u petak, 22. srpnja 2022. godine potpisivanju Ugovora o financiranju projekata iz Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“, u okviru kojeg je Osječko-baranjskoj županiji, kao nositelju, odobren projekt uspostave „Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske“, u Josipovcu Punitovačkom. Ukupna vrijednost projekta je 21.020.771,60 kuna, a partneri u provedbi su: Virovitičko-podravska županija, Osnovna škola Josip Kozarac, Josipovac Punitovački, Osnovna škola Josip Kozarac, Slatina, Osnovna škola Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteset Innlandet Giovik te Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split. Ugovore je uručila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

– Ovim projektom Osječko-baranjska županija dobit će moderan i inovativan znanstveni centar, u okviru kojeg će učenici imati priliku razvijati nove modele učenja te konkretnije jačati STEM vještine. Cilj nam je da u suvremeno opremljenim prostorima osnovnoškolci steknu praktična znanja i sposobnosti koje će im koristiti u daljnjem obrazovanju te da jednaku priliku za usavršavanje imaju i njihovi profesori i mentori. Također, ovaj će centar pružiti mogućnost za rad s darovitom i talentiranom djecom koja će u budućnosti biti lokomotiva gospodarskog razvoja županije – kazao je Miletić i zahvalio se Vladi RH i resornom ministarstvu na potpori u realizaciji vrijednih investicija.

Ulaganja u odgoj i obrazovanje uz jačanje svih obrazovnih ustanova na području Osječko-baranjske županije dio su politike koju župan Ivan Anušić vodi posljednjih pet godina s ciljem ravnomjernog razvoja svih općina i gradova, u različitim područjima djelovanja.

– Uz osiguravanje besplatne prehrane za sve osnovnoškolce u našoj županiji, kao jedini u Hrvatskoj te neprestana ulaganja u izgradnju i opremanje škola, od Srednje škole u Donjem Miholjcu, preko energetske obnove svih ustanova kojima smo osnivači, posebnu pozornost pridajemo upravo projektima kao što je uspostava „Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske“. Jačanje i razvoj vještina osnovnoškolaca u suvremeno opremljenim prostorima temelj su dugoročnog razvoja cijele Osječko-baranjske županije jer će generacije koje dolaze, a za koje i gradimo svu infrastrukturu, biti jamac snažne i jake Slavonije i Baranje – rekao je župan Anušić.

Ovaj projekt financirat će se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, iz Poziva na dostavu projektnih prijedloga Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, a vrijeme provedbe je od srpnja 2022. godine do travnja 2024. godine.