OBŽ: proglašeno stanje velike nesreće

Zbog posljedica požara plastike u tvrtki “Drava International” u subotu je proglašeno stanje velike nesreće, a Vladi je upućen zahtjev za proglašavanjem ekološke katastrofe, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Također je zbog povećane koncentracije lebdećih čestica u zraku na osječkom području donesena preporuka o odgodi svih zakazanih priredbi na otvorenom, rekao je župan u Osijeku na konferenciji za novinare.

Župan je pojasnio da zbog promjene smjera vjetra, mjerne stanice u Osijeku očitavaju povišene koncentracije kemikalija i spojeva, poput benzena.

Izvijestio je da Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu HAPIH provodi uzorkovanje na području županije kako bi se vidjelo u kojoj su se mjeri posljedice požara i izdimljavanja proteklih dana odrazile na kvalitetu tla, voća i povrća.

Anušić ističe da se radi na prikupljanju svih dokumenata i podataka koji mogu biti temelj za odluku Vlade da proglasi ekološku katastrofu, koja posljednja četiri dana ugrožava zdravlje ljudi i životinja, te hranu, vodu i tlo.

Deponirana plastika dosezala i do sedam metara visine

Na tvrdnju novinara da vlasnik tvrtke Zvonko Bede odbacuje njegove tvrdnje da se u tvrtki nalazilo 500 tisuća kubika plastike i da se osjeća prozvanim, Anušić je odgovorio da je tvrtki za deponiranje bila korištena površina od 170 tisuća kvadratnih metara koja je na nekim mjestima dosezala visinu od sedam metara.

Ako pomnožite prosječnu visinu deponirane plastike od 3,5 do četiri metra, sa 170 tisuća kvadratnih metara, dobit ćete cifru o kojoj sam govorio. Zanimljivo mu je što je tijekom gašenja požara utvrđeno da je skladište plastike postojalo i pod zemljom.

Podsjeća da je tvrtka imala dozvolu za skladištenje 20 tisuća tona plastike, i da je to izgorjelo, bio bi to manji incident, a s ovom količinom, smatra Anušić, “govorimo o ekološkoj katastrofi”.

Naon što je jučer protiv Zvonka Bedea, kao odgovorne osobe u tvrtki, podnio kaznenu prijavu, najavio je da će to učiniti općine, koje su bile ugrožene posljedicama požara i dima.

Radnicima tvrtke, koji su ga prozivali na jučerašnjem prosvjedu, poručio je da njegovo političko djelovanje nikada nije bilo usmjereno na zatvaranje radnih mjesta i cilj mu je da se što prije vrate na posao, a idući tjedan pozvat će ih na razgovor.

Proglašenje ekološke katastrofe pomaže županiji u saniranju štete 

Novinarima je odgovorio da ne zna je li moguće zatvaranje te tvrtke ako Vlada proglasi ekološku katastrofu, ali će se proglašenjem financijski pomoći županiji u saniranju štete. Dodao je da je s ministrom financija dogovorio da se dio sredstava osigura rebalansom državnog proračuna.

Anušić podsjeća da je to “treći ili četvrti” požar u tvrtki “Drava International”, te da je u nekadašnjoj osječkoj Tvornici žigica “Drava”, čiji je vlasnik nakon privatizacije postao Zvonko Bede, također izbio požar, a u saniranju posljedica požara poginula je jedna radnica, dok su tri osobe ozlijeđene.

Zanimljivo je da se nakon toga ništa nije dogodilo, i nitko nije odgovarao. U Osijeku je bilo je još nekoliko požara u tvrtkama,  s kojima je bio povezan Zvonko Bede, kao što su “Litokarton” i “Getro”, istaknuo je Anušić.

(Hina)