Program potpore pčelarima vrijedan tri milijuna kuna

Za Program potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala u državnom je proračunu osigurano tri milijuna kuna, a time će se sufinancirati nabava šećera za prihranu pčela, objavilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede, koje je prijedlog pravilnika o provedbi tog programa uputilo u javnu raspravu.

Ministarstvo je, naime, u postupak elektronskog savjetovanja uputilo prijedlog pravilnika o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitaka medonosnog potencijala, s ciljem raspodjele financijskih sredstava za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela.

Za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva u državnom proračunu RH u iznosu od tri milijuna kuna, navode iz Ministarstva poljoprivrede, uz napomenu da zainteresirani komentare i primjedbe na prijedlog pravilnika koji je u e-savjetovanju mogu dati do 1. rujna. 

“Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom covid-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto”, ističu iz resora poljoprivrede.

Pčelari su zbog gubitka medonosnog potencijala uzrokovanog nedostatkom pčelinje paše bili primorani prihranjivati pčela što je uzrokovalo velike financijske troškove, napominju iz Ministarstva. 

“Putem Programa pčelarima će se sufinancirati realizirana nabava šećera za prihranu pčela u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine.  Njegovom provedbom izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.