USKOK tereti Pinjuha za zlouporabu položaja i ovlasti

Načelnika Općine Čeminac Zlatka Pinjuha USKOK tereti za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te sprječavanja dokazivanja, doznaje se tijekom kriminalističkog istraživanja.

Pinjuhov odvjetnik Hrvoje Grubeša rekao je Hini kako je njegov klijent Zlatko Pinjuh u statusu uhićenika i osumnjičenika za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te spriječavanja dokazivanja. Ističe kako bi njegov klijent tijekom dana trebao biti ispitan u prostorijama PN Uskoka.

Neslužbeno se doznaje kako je istragom obuhvaćeno pet osoba, među kojima su Pinjuhovi sinovi Marko i Ivan, ravnateljica lokalnog dječjeg vrtića i osoba zadužena za vođenje knjigovodstva ove Općine.

Oporbeni vijećnik u Općinskom vijeću Čeminca Matko Perković, koji je protiv Pinjuha podnio nekoliko kaznenih prijava, rekao je Hini kako godinama upozorava na sumnjive načelnikove poteze, poput subvencioniranja stambenih kredita općinskim sredstvima, izdavanja nezakonitih rješenja o komunalnim naknadama i ovršnih rješenja, temeljem kojih su poljoprivrednici i građani plaćali ogromne financijske iznose te zapošljavanja mimo važećih kriterija.

Stoga smatra da Pinjuh svojim djelovanjem nije pričinio štetu samo općinskom proračunu, nego gospodarstvenicima i građanima.

Uskok je 2019. godine ušao u prostorije općine, ali ga tada nisu pritvorili, već su ga ostavili na slobodi, pa očekujem da ga pravosuđe ne pusti na slobodu kao načelnika općine već da podnese ostavku, jer bi to značilo da više ne može činiti kaznena djela na štetu općinskog proračuna i mještana, rekao je Perković.

Uskok je u siječnju 2021. godine pred osječkim Županijskim sudom, podignuo optužnicu protiv načelnika Pinjuha, njegovih sinova Marka i Ivana te još tri osobe, zbog sumnji da su s više kaznenih djela, među kojima je i subvencioniranje stambenih kredita općinskim sredstvima, proračun općine oštetili za više od 231 tisuću kuna.

Na svojim je stranicama USKOK izvjestio o uhićenjima i provođenju hitnih dokaznih radnji kao rezultata kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. “Navedene radnje provode se na području Osječko-baranjske županije, a odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela te kaznena djela protiv pravosuđa. U ovom trenutku može se potvrditi da je uhićen i načelnik jedne općine. Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.” stoji na stranicama USKOK-a.

Radio Baranja/Hina