Premijer Plenković posjetio Osječko-baranjsku županiju

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Osijeku sastao s gradonačelnikom Ivanom Radićem i županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem, a sastanku je nazočila i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak. Potom su razgledali središnji trg u Tvrđi, koja je obuhvaćena cjelovitom obnovom i rekonstrukcijom kao povijesna gradska jezgra. Obišli su i novi studentski paviljon Sveučilišnog kampusa, gdje ih je dočekao rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac te predstavnici studenata i Studentskog centra Osijek.

Nakon sastanka gradonačelnik Osijeka Ivan Radić zahvalio je premijeru Plenkoviću na posjeti najvećem gradu na istoku Hrvatske, a osobito na podršci u ulaganjima na ovom području, čija je trenutna vrijednost više od milijardu kuna. Najveća ulaganja su u infrastrukturne projekte, a najveći dio se financira iz fondova EU, na čemu posebno zahvaljuje ministrici Tramišak. Pohvalio je suradnju s Osječko-baranjskom županijom, državnim poduzećima i ministarstvima te naravno Vladom. Zaključio je riječima da Grad Osijek nakon 10 godina prvi puta ima veći broj useljenih nego iseljenih stanovnika.

– Tema današnjeg razgovora bili su projekti koje realiziramo i planiramo, a to je tema koja i mene i gradonačelnika najviše zanima i čime se najviše bavimo od kako smo stupili na sadašnje dužnosti. Projekti poput RDC-a i Gospodarskog centra, obnove Tvrđe, pročišćivača, promenade, Koridora 5c i niz drugih su projekti koje realiziramo samostalno, u partnerstvu ili Vlada s ministarstvima i nacionalnim tvrtkama. Iz Osječko-baranjske županije i s istoka Hrvatske sada uglavnom stižu dobre vijesti, i to zahvaljujući suradnji, zajedništvu, sinergiji i radu na promicanju svih pozitivnih trendova u OBŽ i na istoku Hrvatske – rekao je župan Ivan Anušić.

Župan Ivan Anušić

Ministrica Nataša Tramišak naglasila je da je više od 7,6 milijardi kuna ugovoreno na području županije, a za području Osijeka 3 milijarde kuna europskih strukturnih i investicijskih fondova te da su u posljednjih 6 godina vidljivi rezultati ostvareni u gospodarskoj, društvenoj, komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, ali i ulaganjima u znanost i obrazovanje.

– Planovi industrijske tranzicije regija odobreni su u novim operativnim programima za razdoblje do 2027. godine i vesele nas nove prilike, posebice u gospodarskom smislu – dodala je.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo posjetom i podacima o realiziranim projektima. Nakon navođenja projekata poput obnove osječke Tvrđe, luke rasutih tereta, Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće, nabave vozila javnog prijevoza, uređenja Promenade, projekta revitalizacije OLT-a, završetka Koridora 5c i drugih, poručio je:

– To govori da smo u proteklom razdoblju u našem mandatu u sinergiji nacionalne, županijske, gradske i općinske razine, kroz okvir Projekta Slavonija, korištenje europskih sredstva i dobru suradnju s javnim poduzećima napravili vidljive iskorake za Slavoniju.