FERIT – Studija o potrebama tržišta rada

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek predstavljena je „Studija FERIT i Osijek 2026. – Potrebe tržišta rada u području elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u razdoblju 2022.-2026.“. Studiju je predstavio dekan FERIT-a prof. dr. sc. Tomislav Matić, a događaju su nazočili ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, predstavnici više tvrtki te studenti FERIT-a.

Studija je izrađena s ciljem strateškog planiranja broja upisnih mjesta na studijske programe FERIT-a, usklađivanja broja upisnih mjesta po smjerovima u skladu s potrebama tržišta rada te strateškog planiranja razvojnih radnih mjesta i prostornih resursa FERIT-a.

– FERIT i naše Sveučilište su uvijek na određeni način „korak ispred“, na čemu im čestitam. Drago mi je što prate trendove na tržištu rada, osluškuju obrazovno bilo te pripremaju stručni kadar za IT sektor u komu, kao što je poznato, nedostaje stručnog kadra i to ne samo u Hrvatskoj nego i Europe, pa i šire. Siguran sam da će i ovo istraživanje u velikoj mjeri doprinijeti rješavanju potreba IT sektora za stručnim kadrom, a utjecat će i na demografsku politiku o kojoj razgovaramo osobito zadnjih godina. Priželjkujemo stoga da se na FERIT-u i našem Sveučilištu „proizvede“ što više stručnog kadra te da taj kadar ostane u Republici Hrvatskoj, pogotovo u Osječko-baranjskoj županiji – rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uvodno je kazala kako FERIT „nosi istok Slavonije po pitanju idejnih tehnologija, IT sektora i razvoja kvalitetnog kadra“.

– Danas gotovo da ne možemo zamisliti svakodnevni život bez informacijsko-komunikacijskih tehnologija, elektrotehnike i računarstva. Zbog toga ne čudi da je velik interes za ovakva zanimanja koja su izuzetno tražena na tržištu rada te da više nije riječ o zanimanjima budućnosti, kao što je to bilo ranije. Upravo i ovo istraživanje bit će jasan pokazatelj u kojem smjeru trebamo nastaviti s razvojem ovog sektora kako bi pobudili još veći interes mladih i uspješno odgovorili potrebama poslodavaca. Velika podrška je i sa svih razina politike razvoju ovog segmenta gospodarstva, a možemo najaviti i da će se u novom programskom razdoblju iz fondova Europske unije omogućiti daljnje jače podržavanje razvoja ovog sektora – kazala je ministrica Tramišak.

– Svi smo svjesni rasta IT sektora u pogledu porasta broja tvrtki i broja zaposlenih, a mi smo taj rast željeli kvantificirati te ga usporediti s onim što trenutno možemo ostvariti kako bismo donijeli zaključke o dugoročnom strateškom planu. Tu prije svega mislimo na planiranje upisnih kvota, raspodjelu po našim smjerovima i izbornim blokovima, ali i planiranje ljudskih i prostornih resursa jer ulaganje u nove inženjere ne može dati trenutne rezultate. Pri tome nam je silno važna i potpora koju imamo od Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, ali i ministarstava te Vlade RH. Želja nam je dodatno povećati prepoznatljivost i produktivnost, ali i privući strane studente kako bismo zaustavili negativne demografske trendove. U budućnosti planiramo, u suradnji s resornim ministarstvom, osigurati sredstva za novu zgradu kako bismo ostvarili uvjete za povećanje upisnih kvota do razine koja je potrebna tržištu – rekao je prof. dr. sc. Tomislav Matić.

Dodao je da FERIT posljednjih nekoliko godina prosječno ima oko 1.700 studenata, svake godine upisuje 400 novih, a oko 230 završava studijske programe i izlazi na tržište rada.