Otvoren je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

Župan Ivan Anušić zajedno s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i  ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Šimom Erlićem svečano je otvario Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće

Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće strateški je projekt Osječko-baranjske županije kojim se lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osiguravaju najkvalitetnija infrastruktura i uvjeti za skladištenje, sortiranje, pakiranje i trženje voća i povrća te se i na taj način pridonosi provođenju strategije „od polja do stola“

Župan Ivan Anušić pojasnio je važnost RDC-a..

Župan Ivan Anušić

Na svečanosti otvaranja Centra sudjelovao je predsjednik vlade Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković

Ova infrastruktura je svakako benefit za proizvođače voća i povrća koji će na tržište izaći u trenutku kada to njima odgovara – rekao je Alen Mamić, direktor Regionalnog distribucijskog centra.

Direktor Alen Mamić

U Eko-industrijskoj zoni Nemetin, u istočnom dijelu grada Osijeka, danas (22. veljače 2023. godine) otvoren je Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće. Riječ je o strateškom projektu Osječko-baranjske županije kojim se lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava najkvalitetnija infrastruktura i uvjeti za skladištenje, sortiranje, pakiranje, kao i trženje voća i povrća. Ukupna investicija iznosi 14,6 milijuna eura (110 milijuna kuna), od čega 10 milijuna eura čine bespovratna sredstva, a 4,6 milijuna eura osigurala je Osječko-baranjska županija. Ukupni kapacitet hladnjače od 3.228 tona raspoređen je na 29 rashladnih komora.

Prigodnoj svečanosti nazočilo je oko 200 gostiju, od državnih, regionalnih i lokalnih dužnosnika, poslovnih partnera i izvođača radova, vijećnika i čelnika upravnih odjela Županije do poljoprivrednih proizvođača zainteresiranih za rad i suradnju s RDC-om te drugi uzvanici. Nazočne je pozdravio Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije koja je nositelj projekta, dok su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo poljoprivrede i Grad Osijek partneri ovog projekta. Županija je ujedno i vlasnik Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće d.o.o. Osijek, trgovačkog društva koje upravlja ovom kapitalnom investicijom.

Među uzvanicima su bili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić, saborski zastupnici Goran Ivanović, Marin Mandarić, Romana Nikolić, Stipan Šašlin, Hrvoje Šimić i Vesna Vučemilović, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, župani Virovitičko-podravske i Međimurske županije, Igor Andrović i Matija Posavec, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić te drugi gradonačelnici i općinski načelnici s područja Županije.