Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema na Tjednu regija i gradova u Bruxellesu

Najveće godišnje okupljanje i predstavljanje europskih regija i gradova pod nazivom Europski tjedan regija i gradova nakon dvije godine online formata ponovo je održano uživo u Bruxellesu. Bila je to prilika i za predstavljanje Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema, čiji ured u ime pet slavonskih županija od ove jeseni vodi Renata Taušan.

Osnovni zadaci Ureda su praćenje natječaja koji se raspisuju i brzi protok informacija prema županijama. Vrata Ureda otvorena su i za sve građane Hrvatske koji dolaze u Bruxelles kao i za kolege iz drugih regija Europske unije s kojima razmjenjujemo iskustva te dogovaramo zajedničke projekte sličnih ili teritorijalno bliskih regija – rekla je Taušan.

Na već tradicionalnom prijemu koji se održava u Uredu Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema slavonski su župani ugostili brojne visoke uzvanike iz Bruxellesa, ali i Hrvatske.

– Zajednički nastup pet slavonskih županija prema institucijama Europske unije je iznimno važan, jer se u novoj financijskoj perspektivi otvara mogućnost korištenja devet milijardi eura za područje cijele Republike Hrvatske. Kapitalni projekti na istoku Hrvatske posljednjih godina uistinu mijenjaju sliku Slavonije na bolje, a u vremenu koje je pred nama otvara se mogućnost novih investicija kako bi se osnažila gospodarska aktivnost koja je ključna za ostanak mladih ljudi u Hrvatskoj – rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Delegacije Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije predvođene županicom Antonijom Jozić i županima Damirom Dekanićem, Igorom Androvićem, Danijelom Marušićem i Ivanom Anušićem tijekom dvodnevnog posjeta održale su brojne sastanke na temu kohezijske politike, demografije i sigurnosti Europske unije.

Putem ovog Ureda približit ćemo regiju Slavonija Europskoj uniji. Upravo regionalna politika treba kreirati ukupnu politiku Europske unije. Naša suradnja u Uredu u Bruxellesu je nastavak dosadašnje dobre suradnje jer zajednički ključnim projektima radimo pozitivne promjene za žitelje koji žive na istoku Hrvatske – rekao je Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije.

Pokazujemo zajedništvo i snagu za ostvarenje zajedničkih interesa u smislu kohezijske politike. Želja nam je osnažiti korištenje europskih sredstva, podići kvalitetu gospodarstva počevši od poljoprivrede pa do digitalnih tehnologija koje itekako imaju svoje mjesto u Slavoniji – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem te Razvojne sporazume 1 i 2 značajna su sredstva uložena u ovih pet županija, a novo programsko razdoblje otvara i nove mogućnosti.

 – Vjerujem da ćemo u nadolazećem razdoblju još kvalitetnije koristiti mogućnosti koje nam pruža Europska unija. Bitno je biti spreman za natječaje koji će se otvarati u budućnosti, a upravo su kontakti koje ostvarujemo u Bruxellesu ključni za daljnju realizaciju naših projekata – rekao je Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

U Europskom parlamentu održan je sastanak župana sa zastupnicima iz Republike Hrvatske. Europska unija potiče ravnomjeran regionalni razvoj i upravo je to prilika za intenzivnije povlačenje sredstava za razvoj istoka Hrvatske.

Hrvatska je kao jedna od najmanjih država Europske unije puna posebnosti. Naše regije su različite i svakoj od njih treba pojedinačno pristupiti, jer ono što treba Slavoniji i što Slavonija može ponuditi, potpuno se razlikuje od, na primjer, Istre i Dalmacije. Upravo su za regije ovakvi sastanci od iznimne važnosti – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i dodao kako se naglasak mora staviti i na sigurnost i demografiju kao važne teme za budućnost istoka Hrvatske, ali i cijele zemlje.

Sigurnosno pitanje, pitanje migracija kao i rat u Ukrajini su teme o kojima se vrlo često govori u Parlamentu. Hrvatska pa tako i Europska unija nisu iste danas i prije deset godina. Zbog toga je važno prilagođavanje novim situacijama kako geopolitički tako i u sigurnosnom, demografskom i gospodarskom smislu. Demografija nije bila tema Europske unije donedavno kada je na inicijativu Hrvatske uvrštena u stratešku agendu – rekao je Karlo Ressler.

Europski fondovi su promijenili sliku Hrvatske i naša budućnost je u fondovima i Europskoj uniji. Ovdje smo kako bi s kolegama iz drugih regija razmijenili iskustva i usvojili primjere dobre prakse – rekao je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije koji je uz župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikolu Dobroslavića i župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića član Odbora regija.

Zastupnica Biljana Borzan je istaknula važnost dolazaka delegacija iz Hrvatske u Bruxelles kao mjesto gdje se kreiraju politike i donose odluke. – Odnos koji njegujemo je dvosmjeran, jednako kako je na nama kao europarlamentarcima da s vama dijelimo informacije tako je važno da vi kao župani imate inicijativu – rekla je Borzan.

Pitanje zelene i digitalne tranzicije koje dominira ovogodišnjim Tjednom regija i gradova kao i teritorijalna kohezija i osnaživanje mladih, za istok Hrvatske između ostalog, znače ulaganja u poljoprivredu. Osnaživanje sela modernizacijom infrastrukture, naseljavanjem i unaprjeđenjem poljoprivredne proizvodnje temelj je regionalnog razvoja, a time i demografske revitalizacije.

Generalnu revitalizaciju ruralnog područja radimo kroz koncept „Pametna sela“  koji donosi dizanje poljoprivrede na višu razinu kroz ulaganja u nove tehnologiju, ali i prometnu infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo, odnosno radimo na tome da kompletnu razinu života na selu dignemo na jedan viši nivo – rekao je Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu.

Sudjelovanje u glavnim komunikacijskim procesima, praćenje aktivnosti europskih institucija i jasna artikulacija potreba Hrvatske iznimno su važne jer se u Bruxellesu donosi oko 70% zakona Europske unije koji kreiraju daljnju europsku politiku. Novi programi u financijskom razdoblju 2021.-2027. otvaraju mogućnost kvalitetnijeg pristupa svih hrvatskim regija kroz zasebne pozive u skladu sa specifičnostima regija. Rezultat je to, između ostaloga i kvalitetne suradnje lokalne, regionalne i nacionalne razine s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu usuglašenih oko zajedničkog cilja – zaštite nacionalnih interesa Republike Hrvatske.