Dodatnim edukacijama do veće prevencija nasilja

U prostorijama Obiteljskog centra u Osijeku održan je okrugli stol na temu “Uloga lokalne zajednice u promicanju psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji”. Okrugli stol je organiziran u sklopu projekta “Učimo nenasilna ponašanja” koji provodi Centar za socijalnu skrb Osijek u trajanju od 24 mjeseca, a koji je u cijelosti (2.428.179,04 kuna) financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda unutar poziva “Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga kao podrška procesu deinstitucionalizacije”. Projekt je obuhvatio 42 osobe u nepovoljnom položaju s područja Osječko-baranjske županije – žrtve obiteljskog nasilja, djecu i mlađe punoljetne osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu i mlađe punoljetne osobe s problemima u ponašanju te članove obitelji osoba koje su primile pomoć.

Na okruglom stolu su sudjelovali voditeljica Projekta Darija Petric, profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Marina Ajduković, profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Dean Ajduković, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, viši stručni savjetnik u Ravnateljstvu KBC Osijek Robert Bandov, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek Kristina Leventić te ravnatelji centara za socijalnu skrb iz Valpova, Našica, Donjeg Miholjca, Đakova i Belog Manastira.

Voditeljica projekta „Učimo nenasilna ponašanja“ Darija Petric istaknula je kako se kroz ovaj projekt educiraju stručni suradnici (socijalnih radnici i psiholozi) na području Osječko-baranjske županije za rad s počiniteljima vršnjačkog i obiteljskog nasilja. Provedeno je stručno usavršavanje za provedbu psihosocijalnog tretmana djece i maloljetnih počinitelja nasilja stručno usavršavanje te za provedbu psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji. U skladu s najvišim europskim standardima tako osposobljeno 30 stručnjaka za provođenje tih programa, kojima su danas uručene potvrde o uspješnom stručnom usavršavanju.

Zamjenik župana Mato Lukić zadovoljan je projektom a istaknuo je da će Osječko-baranjska županija podupirati ovako važan projekt…

Mato Lukić