Poučno pješačka staza

Kroz projekt „Poučno pješačka staza Tvrđavica“ prostor popularne osječke „šumice“ na lijevoj obali Drave konačno će biti revitaliziran. Riječ je o prostoru između osječkog visećeg mosta i kupališta Copacabana, inače omiljenoj rekreativnoj zoni.

Naime, nakon sječe drveća 2013. godine, a potom i pošumljavanja cijelog prostora s više od 6.000 sadnica autohtonih vrsta, došlo je vrijeme da se prostor dodatno obogati postavljanjem različitih građevina i sadržaja, s ciljem poticanja građana na boravak u prirodi.

VLADO JUMIĆ
  • Započinju radovi na projektu „Poučno pješačka staza Tvrđavica“ vrijednom oko 100.000 eura, od čega je iznos potpore iz proračuna EU 85 %, dok ostalih 15 % potpora ide iz proračuna Republike Hrvatske. Lijepa je ovo vijest za naše sugrađane, s obzirom da su mnogi negodovali nakon sječe 2013. godine, a omiljeni prostor „šumice“ dugogodišnji je ukras grada Osijeka.
  • Nažalost, prijetila je opasnost šetačima i posjetiteljima, pa je tada uklonjena alohtona vrsta euroameričke topole, a posađeni su hrast, jasen, trešnja, bijela topola i vrba. Uslijedile su godine usklađivanja i traženja rješenja za revitalizaciju prostora, s obzirom da se ovo područje nalazi u gospodarskoj jedinici Darđanske šume, a također je u obuhvatu područja Natura 2000 te Regionalnog parka Mura–Drava.
  • Konačno smo uspjeli i sada su pred nama radovi, koji bi trebali završiti za šest mjeseci, a koji podrazumijevaju postavljanje pješačkih staza od prirodnih materijala, dva vidikovca, nadstrešnice sa stolovima i stolicama te obavijesne ploče – objasnio je Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek.

Podršku projektu i konačnoj realizaciji dugogodišnje ideje revitalizacije ovog prostora na području Mjesnog odbora Lijeva obala grada Osijeka dao je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

IVAN ANUŠIĆ