‘Poklade u Etnološkom’

U Baranji je vrijeme Poklada, dana pred Pepelnicu, čistu srijedu. Poklade se u Baranji nazivaju još i fašange,a običaji se razlikuju od mjesta do mjesta. Kako su se nekad oblačile prave, iskonske baranjske Buše imati ćete priliku vidjeti i doživjeti na jednom mjestu u Etnološkom centru baranjske baštine

‘Poklade u Etnološkom’ održat će se u četvrtak 16. veljače u 10:00 sati.

Po prvi put objedinit će se Pokladni običaji iz cijele Baranje. Pored Lipih, Strašnih Buša iz Podravskog i Podunavskog dijela Baranje, u Etnološki dolaze pravi Pijetlovi i Pijetlići. Naime, baranjsko mjesto Varadarac poznato je po običaju Kakasütés (prebijanje pijetla) – finalnom događaju pokladnih svečanosti. Seoski mladići preobučeni u pijetlove imaju pravo uzeti svu perad iz dvorišta, pa domaćini sklanjaju koke i piliće i daruju im pijetlove. Kostimirani pijetlovi djevojkama stavljaju povez na oči, a one moraju zavezanih očiju umlatiti pravoga pijetla. Ona djevojka koja to prva napravi po narodnoj predaji prva će se udati.  Ovaj neobičan običaj postoji samo u Vardarcu. 

Uz Pijetlove moći ćete vidjeti kako su se nekad oblačile Lipe i Strašne Buše i Bušice ili male Buše, te prikaz nekadašnjih pokladnih običaja.

Dolaze djeca iz Osnovne škole Draž, KUD „Seljačka sloga” iz Baranjskog Petrovog Sela, udruga „Petaračke Buše”, KUD „Baranjski šokci”, KUD „Vardarac” te mnogi drugi pojedinci i ljubitelji tradicije i običaja.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti i kako su se nekad izrađivale tradicionalne maske Buša.

Vesela pokladna povorka krenuti će prema sjedištu Grada Belog Manastira gdje će ih primiti gradonačelnik Tomislav Rob.

Jedinstven ambijent Etnološkog centra baranjske baštine i raritetan program baranjskih Buša više su nego dobar razlog da se zaputite u Baranju. Organizatori obećavaju neponovljiv doživljaj, prekrasan ambijent, dobru atmosferu i iskonsku Baranju u doba Poklada.