Svjetski dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg Interneta  jedan od najvažnijih dana u kalendaru informacijske sigurnosti, a obilježava se svake godine, drugog dana u drugom tjednu veljače. Prilika je to da se podsjetimo zašto je biti dobro informiran kako bismo izbjegli sve oblike internetskih prijevara.

Svake godine, na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca milijuni ljudi diljem svijeta udruže se kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na Internetu. Slogan ovogodišnjeg Dana sigurnijeg Interneta glasi„ Budite promjena: Ujedinite se za bolji Internet.“  Cilj je poboljšati kvalitetu sadržaja i usluga koje su nam dostupne online, s fokusom na sigurnost, prije svega djece i mlađih osoba.

To je idealna prilika sjetiti se zaključaka posljednjeg istraživanja Hrvatske udruge banaka o tome kako i koliko se građani u Hrvatskoj brinu o sigurnosti vlastitih podataka, koristeći se internetom.

A istraživanje je pokazalo:

  • još uvijek nemamo naviku mijenjati lozinke
  • ne prijavljujemo internetske prijevare nadležnim institucijama
  • oslanjamo se uglavnom na savjete prijatelja, a ne stručnjaka kada je u pitanju sigurnost na Internetu

Zanimljivo je da više od trećine građana (35 posto) tvrdi da nisu ugroženi, a gotovo polovica (45 posto) uopće ne razmišlja o tome da bi upravo oni mogli postati žrtvom internetskih prijevara. Samo je manji broj građana svjestan potencijalnih prijetnji koje vrebaju na Internetu, pa tako tek 20 posto njih smatra da su izloženi ili ugroženi internetskim napadima.

Kada se građane pita što poduzimaju kada postanu žrtvom internetske prijevare, 45 posto tvrdi da se nikada nisu susreli s pokušajima prijevare. Ništa neće poduzeti 28 posto građana, a još će ih manje upozoriti svoje suradnike, prijatelje ili rođake (22 posto). Iako bi svaki slučaj trebalo prijaviti banci ili policiji, nadležnim institucijama ovakve prijetnje prijavi samo 12 posto građana.

Kakvog god iskustvo imali, o sigurnosti na Internetu važno je biti dobro i preventivno informiran, a u slučaju potencijalne internetske prijevare nužno je zatražiti pomoć stručnjaka. Puno o sigurnosti na Internetu građani mogu naučiti ovdje, na našim stranicama, a Hrvatska akademska mreža, CARNet  i njen posebni odjel zadužen za sigurnost na Internetu, CERT, objavili su i  brošuru “Sigurnije na internetu” –  vodič za računalne laike koji pomaže u prepoznavanju opasnosti i aktivnoj zaštiti tijekom surfanja mrežom nad mrežama.

Građani ipak prepoznaju nužnost edukacije kao načina bolje prevencije internetskih napada. Njih 41 posto smatra kako bi se trebali više educirati o sigurnosti na Internetu. Međutim, s druge strane zabrinjavajuće je da, iako su djeca već od malih nogu izložena internetskim sadržajima, škole kao mjesto edukacije podržava samo 18 posto građana. To će se uskoro promijeniti jer više od 120 škola i drugih obrazovnih ustanova u našoj zemlji i oko deset tisuća djece sudjelovati će u posebnim obrazovnim programima koji se organiziraju upravo povodom Dana sigurnijeg Interneta.