SCZ OBŽ -27.11.

zeljko zupcic
zeljko zupcic

Osječko-baranjska županija u protekla 24 sata bilježi 222 novopozitivne osobe na koronavirus. Tijekom vikenda provodit će se pojačani nadzori poštivanja epidemioloških mjera nacionalnog Stožera u trgovačkim centrima.

Testirano je ukupno 611 uzoraka, a najviše novoovopozitivnih osoba opet ima na području grada Osijeka s prigradskim naseljima, zatim Đakova, Belišća, Našica i Valpova te općina Čepin, Đurđenovac i Bizovac, odnosno novooboljeli su s područja 62 naselja Osječko-baranjske županije. Na bolničkom liječenju nalaze se ukupno 222 osobe oboljele od COVID-19 od kojih su 39 na respiratoru. U zadnja 24 sata u KBC-u Osijek preminule su četiri osobe zaražene koronavirusom, i to tri ženske osobe (iz Meca rođena 1930. godine, iz Širokog Polja rođena 1942. godine te iz Osijeka rođena 1948. godine) i jedna muška osoba iz Đakova, rođena 1936. godine. U samoizolaciji se na području OBŽ trenutno nalazi ukupno 2.407 osoba.

Policija je provela 14 provjera osoba u samoizolaciji, i to 12 samoinicijativnih i dvije po dojavi građana. Jedna od dojava je bila točna, a kršenje mjere samoizolacije počinila je osoba iz Osijeka.

Kako ističe dr. sc. Zeljko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek, i dalje se povećava broj hospitaliziranih oboljelih osoba, kao pacijenata i na respiratoru, pa je popunjenost kapaciteta KBC-a za COVID bolesnike 82 posto. Svakodnevno se pet pacijenata prebacuje iz KBC-a u našičku bolnicu koja je sekundarni COVID-centar za Osječko-baranjsku županiju.

{mp3}2020/zupcickapaciteti2711{/mp3}

Imamo puno prijema oboljelih, ali i otpusta. Od početka epidemije iz bolnice je otpušteno više od 700 hospitaliziranih i liječenih zbog COVID-19. Na žalost, preživljenje pacijenata u respiracijskom centru je 50-60 posto, pa je značajan broj ukupno preminulih upravo od pacijenata koji su liječeni uz pomoć respiratora – rekao je dr. Zubčić nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

civilna zastita

Županijski stožer CZ danas je dao preporuke da se pojača nadzor nad provođenjem mjera donesenih od strane Nacionalnog stožera, pa će pojačane kontrole tijekom vikenda biti osobito u trgovačkim centrima.

Ravnateljstvo civilne zaštite RH dostavilo je određenu količinu odora za potrebe lokalnih stožera koji su uključeni u kontrolu i provedbu mjera. Odore su danas uručene predstavnicima sedam gradova s područja Osječko-baranjske županije, a tijekom vikenda oprema će biti uručena općinskim stožerima civilne zaštite – rekao je pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec.