Osječko-baranjska županija dodjeljuje potpore u turizmu

Tijekom prvih pet mjeseci 2022. godine Osječko-baranjska županija bilježi turističke rezultate gotovo na razini rekordne 2019. godine. Ostvareno je 37.167 dolazaka i 78.472 noćenja što je 95% u odnosu na 2019 godinu. Posebno se u tome ističe Baranja koja ima 20% više dolazaka i 23% više noćenja. Ako pogledamo samo mjesec svibanj, rezultati su još bliži rekordnoj godini – 98% noćenja. Baranja u svibnju bilježi apsolutni rekord, pa je tako svibanj na području TZ-a Baranje čak 55% u plusu u odnosu na 2019. godinu.

I u lipnju se na području naše županije traži krevet više, pred nama su brojne manifestacije koje zasigurno bude interes domaćih i stranih gostiju. Ovoga vikenda se u baranjskom mjestu Topolje održava Baranjski bećarac i Festival tista, u Osijeku brojni koncerti od kojih izdvajamo Indirin koncert na središnjem osječkom trgu te u nastavku lipnja Wine and walk, Vinatlonski tjedan i niz drugih aktivnosti širom županije.

Rezultat je to aktivnog i zajedničkog rada djelatnika u turizmu, turističkih zajednica, lokalne i regionalne vlasti koje su korona krizu pretvorile u priliku nudeći gostima individualni pristup, odmor u prirodi i sve ono što Slavonija i Baranja imaju za ponuditi.

Podizanje kvalitete i obogaćivanje ponude turističkih usluga izuzetno je važno za rast i razvoj turizma, što Osječko-baranjska županija prepoznaje. Stoga županijskim potporama dodatno potičemo ulaganja i razvoj turističkih sadržaja, uporabu proizvoda lokalnih proizvođača kao i sudjelovanje na turističkim manifestacijama kojima se promovira turistička ponuda – rekao je župan Anušić i dodao kako Županija ima potpore i za očuvanje tradicijskih obrta koji su karakteristični za naš kraj.

Od 1. lipnja otvorena su tri javna poziva u turizmu. Javni poziv za dodjelu potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama u 2022. godini za koji je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2022. godinu planirano 160.000 kuna, Javni poziv za dodjelu potpora za ulaganja u autohtonu eno i gastro ponudu na području Osječko-baranjske županije u 2022. godini za koji je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2022. godinu planirano 100.000 kuna i Javni poziv za dodjelu potpora za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma na području Osječko-baranjske županije u 2022. godini za koji je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2022. godinu planirano 1.000.000 kuna.

Sva tri javna poziva otvorena su do utroška planiranih sredstava za navedene namjene, a najkasnije do 31. listopada 2022. godine.