OPG Srimac iz Duboševice ima najbolju šećernu repu

Hrvatska ima dovoljno šećera za svoje potrebe pa nema potrebe za nervozom, panikom i dodatnom kupovinom, istaknuto je na dodjeli nagrade “Zlatna repa”.

Nagradu za proizvođača najbolje šećerne repe u 2021. godini u kategoriji do 10 ha dobio je mladi poljoprivrednik mag. ing. agr Matej Srimac iz Duboševice, točnije njegov OPG Srimac. Čestitamo ambicioznom mladom poljoprivredniku i želimo puno sreće i uspjeha u daljnjem radu.

Na dodjeli te nagrade najboljim proizvođačima, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak kazao je kako je ukupna prošlogodišnja proizvodnja iznosila 135.000 tona, uz prinos veći od europskog.

Ističe kako je sjetva šećerne repe pri kraju, posijano je 90% predviđenih površina, a svi klimatski uvjeti i agrotehnički rokovi su povoljni za kvalitetan ovogodišnji prinos.

Podsjeća kako Ministarstvo godinama potporama pomaže poljoprivrednicma koji proizvode šećernu repu.

Trogodišnji program je obuhvatio iznos od 60 milijuna kuna, nastavljamo s 12 milijuna kuna potpore iz novog programa, a u sklopu novog kriznog okvira, koji je otvoren temeljem ratnih zbivanja u okruženju, omogućit ćemo dodatnu potporu, kako proizvođačima šećerne repe, ali i ostalim poljoprivrednicima u poteškoćama, pojasnio je Majdak.

Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro rekao je kako je ove godine ugovorena sjetva šećerne repe na 10.000 hektara, od čega oko 9000 u Hrvatskoj i još 1000 u Mađarskoj.

Ističe kako je to je pad od 10% u odnosu na prošlu godinu, ali unatoč tome smatra da opstojnost jedine preostale šećerane u Županji i proizvodnje šećerne repe ne smije biti ugrožena.

Učinit ćemo sve da osiguramo šećer prvenstveno za hrvatsko tržište, a ako bude viška, to ćemo izvesti kao i do sada. Problem je što su cijene otišle u nebo, i šećerna repa više nije toliko atraktivna, ali to se rješava sustavom poticaja, dodao je Zadro.