Održan Gazdinski bal u Osijeku

Nakon dvije godine prisilne stanke, prošle subote ponovno je organiziran gazdinski bal, koji se može smatrati tradicionalnim. Bal je i ovoga puta održan u Dvorani Kristal u Osijeku, a glazbu je osigurao A.N.T. bend iz Vojvodine.

Naši preci su, ne oslanjajući se na znanstvene temelje, već s jako dobrim predosjećajem, zabave planirali na najhladnije i najtmurnije dane u godini, kad ljudi imaju najveću potrebu za izbjeći, takozvanu zimsku depresiju. Poljoprivrednicima je zima bila vrijeme za zabave – Gazdinski krug DZMH ovu tradiciju prenosi dalje s Gazdinskim balom, koji je prošloga vikenda održan po 5. puta, nakon dvije godine stanke. Pristizali su, iz Baranje i Slavonije, svi oni koji žive od poljoprivrede, poduzetnici i, naravno i oni koji ne pripadaju poljoprivrednom društvu.

I ovogodišnji bal održan je u Dvorani Kristal u Osijeku. Goste je pozdravio Attila Sabo, predsjednik Gazdinskog kruga i govorio o najvažnijim događanjima organizacije. Među gostima prisutni su bili Jakab István, potpredsjednik mađarskog parlamenta i predsjednik mađarskih Gazdinskih krugova (MAGOSZ) i Saveza poljoprivrednih zadruga, Róbert Jankovics, saborski zastupnik i predsjednik DZMH, dr. Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku, Judit Pirityiné Szabó, voditeljica Ureda nacionalne politike Mađarske, Judit Pappné Popovics, voditeljica Odjela za natječaje pri Zakladi Bethlen Gábor, dr. Szabolcs Hancsók, glavni savjetnik Ureda za suradnju u Karpatskom bazenu.

Mislim da je iza nas jedno vrlo teško razdoblje, a ispred nas je još puno poteškoća. Jer smo se borili i vide se rezultati, tako poljoprivrednik zna i slaviti, prikupiti snagu i nastaviti dalje. S ovdašnjim poljoprivrednicima imamo izvrsnu suradnju, dobro su organizirani, ujedinjeni i vjerujem da si uzajamno možemo pomoći – rekao je za Kepes Ujsag Jakab István, predsjednik MAGOSZ-a.

Nakon pozdravnih govora, večer se nastavila nastupom plesne skupine Fordan iz Pečuha s fantastičnim show plesom, potom su plesni podij zauzeli gosti, najuporniji su plesali na glazbu benda A.N.T. sve do jutarnjih sati.

Bal je održan uz potporu Ministarstva poljoprivrede Mađarske i Nacionalne poljoprivredne komore, ali i puno domaćih poljoprivrednika i poduzetnika, koji su za bal donirali oko 180 nagrada za tombolu.

Kepes Ujsag
Prijevod: Izabela Šegota