Očuvanje nacionalnog identiteta u doba globalizacije – održana je stručna konferencija u Kopačevu

U Domu Mađara u Kopačevu održan je trodnevni stručni skup od 15-17. svibnja koji je organiziran za predstavnike nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj, pod nazivom „Očuvanje nacionalnog identiteta u digitalnom okruženju i u vremenu globalizacije”.

Konferencija je započeta prije četiri godine, organizator je Agencija za odgoj i obrazovanje, a namijenjena je nacionalnim manjinama. Ove godine je mađarska manjina bila domaćinom trodnevnog programa, koji je imao više od 100 sudionika.

–U Hrvatskoj 17 nacionalnih manjina ima obrazovanje u nekom modelu. Tako se rodila ideja kako bi bilo dobro imati nekakvo stručno usavršavanje i mogućnost njihovog međusobnog susretanja. Prvi ovakav susret, nažalost smo zbog pandemije mogli organizirati samo online. Drugi je održan u Zagrebu u hibrid formi i prošle godine po prvi puta uživo s osobnim susretima. Ove godine smo mi, Mađari, na redu i organizirali smo u Kopačevu. Mislim da ima potrebe za ovakvom vrstom savjetovanja naime, umjesto planiranih 80 osoba, na konferenciju se prijavilo više od 100 sudionika – izjavio je Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih prilikom otvorenja konferencije. Otvorenje su obogatili svojim plesom mališani osječkog Dječjeg vrtića Bóbita, pjevanjem Lili Fica i folklorni ples srednjoškolaca Mađarskog prosvjetnog centra iz Osijeka.

Predavanja i razmjena iskustava

Organizacijske poslove konferencije provela je savjetnica za prosvjetu Erna Varga, rekavši kako je skup organiziran uz potporu Ministarstva obrazovanja.

-Po nama, jako je važno da roditelji i škola zajedno puno učine kako bi se očuvao nacionalni identitet djeteta. Sve nacionalne manjine u Hrvatskoj dale su svoj doprinos konferenciji u vidu predavanja, radionicama, prezentacijom dobre prakse. Uostalom, cilj je da se jednom godišnje okupimo i razgovaramo o svim zajedničkim manjinskim problemima, kao i da razmijenimo iskustva – doznali smo od Erne Varga, savjetnice za prosvjetu.

Na konferenciji su se mogla poslušati zanimljiva i korisna predavanja koja su na neki način govorila o očuvanju identiteta u pojedinim zajednicama.

Moje predavanje je predstavilo jedan posve poseban projekat nastao na Istraživačkoj mreži Termini. U rječniku Termini prikupljamo jedan korpus koji zapravo dolazi iz jezičnih dodira. Dakle, objašnjavamo zašto kažemo, na primjer „patika“ (tornacipő), „majica“ (trikó) ili „flomaster“ (golyóstoll), i ovo je zanimljivo i drugim predstavnicima manjina. Ideja vodilja cijelog današnjeg skupa je očuvanje identiteta. Koliko god čudno zvučalo, da sa navedenima čuvamo naš identitet, ako krenemo od toga da su regionalne karakteristike zapravo osnova našeg materinjeg jezika, onda smo time već sve objasnili. To nije ništa drugo, nego naš regionalni identitet – izjavila je u govoru prilikom otvorenja dr. Ana Lehocki-Samardžić, profesorica na Katedri za mađarski jezik i književnost u Osijeku.

Sudionici konferencije su, uz stručno savjetovanje, posjetili i Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Osijeku, Medijsku kuću DZMH, Park prirode Kopački rit i Pokazno gospodarstvo i centar mladeži u Kopačevu.

Prijevod: Izabela Šegota/ kepesujsag.com